latinica  ћирилица
08/06/2019 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Зашто се тек сад напада правосуђе – жеља за влашћу, сујета или...?

Зашто у овом времену, скоро да нема политичара, професора, судија, људи из тзв. елите, који би се ради нас обичних људи, народа, правде, државе, жртвовали и побунили против неправде, па чак, ако треба, дали и своје животе. Биће да нису истински вјерујући њихово умно савршенство досеже највише до стања агностика, пише у ауторском тексту за портал in4s.net Дане Чанковић.
Дане Чанковић (Фото:www.in4s.net) -
Дане Чанковић (Фото:www.in4s.net)

Текст преносимо у цијелости:

Зашто се тек сада критикује, напада правосуђе од стране неких политичара, судија Бранкa Перићa, бивши предсједник ВСТС БиХ и Милана Благојевића, судија Окружног суда у Бањој Луци? А сада и Високи представник Валентин Инцко утиче и сугерише да се ријеши дисциплински поступак против предсједника Тегелтије.

Биће да је то због њихових интереса, како би дошли на власт или због личних односа и сујете, а можда и да се прикаже  како и та заједничка институција БиХ (ВСТС) не функционише и како је вријеме да се све темељно реформише – промијени Дејтонски споразум и изврши централизација БиХ.

Такав евентуални процес могао би произвести раздруживање  Бошњачкохрватске федерације и Републике Српске.

Јер, разлога не само за критику, већ и за побуну против правосуђа било је и прије петнаестак година, и то када је Б. Перић био предсједник ВСТС БиХ. У то вријеме због криминалних судских пресуда, а поништавањем уговора о размјени некретнина, многе српске породице избациване су из својих имања на улицу, а да нису ништа скривиле; усваја се правнопроблематична одлука УС БиХ о конститутивности сва три народа и у Бошњачкохрватској федерацији и у Републици Српској, која руши темеље Дејтонског споразума и извор је других штетних одлука  и закона, укидање Химне Боже правде, грба, префикса српског испред имена градова…

Пренос овлаштења, слабљне Српске а јачање БиХ. Тада су они ћутали "као окамењени", нису критиковали правосуђе.

Нису ни покушали да "уђу у кожу" обесправљених мученика. И ја једва се суздржим, а да из мене не проговоре ти мученици, којима су криминалним пресудама отимали имовину. Због тог стреса, проблема са којима су лијегали и будили се, они су завршавали у болницама, психијатријама, убијали друге па и себе.

Написаћу њихове ријечи које сам више пута чуо "Срам вас било политичари, судије, адвокати. И то све до једног. Вама је све боље, а народу све горе2.

Није вас се тада тицало страдање доброг дијела народа… И сада, ти обични људи, људи који воле Српску Републику, имају приоритете. И чак на криминал, корупцију и друге проблеме гледају кроз прсте, само да се Српска одбрани, да ојача, а онда ће доћи вријеме и за борбу против криминала и рјешавање других проблема.

Као родитељ који брине и воли своје дијете. Види да није најбоље, али га се не одриче, већ га одгаја, помаже да стане на своје ноге. А кад ојача и буде добар, зна родитељ да ће оно онда њему помоћи.

Како да народ има повјерење у такве политичаре и судије, када рецимо само за судију Окружног суда у Бањалуци Милана Благојевића, који је поднио дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ, и каже "Живимо у друштву у којем су све ствари од важности за његов здрав живот постављене и функционишу на изопачен начин" и он сам учествује у стварању таквог друштва. Он је донио пресуду којом награђује оне који су прекршили закон.

Прије 33 године, 1986. продали су своје право на коришћење одређеног земљишта у Бањалуци које нису по закону имали право прометовати, и узели велики новац. Судија Благојевић такве који крше закон, награђује и својом одлуком додјељује земљиште на које нису крочили 33 године.

Шта мисли судија Благојевић у којим околностима се може изгубити право на коришћење земљишта?

Па и имовина у власништву се може одузети под одређеним условима, као и у случају када је неко несавјестан власник, а поготово дато право на коришћење, које није коришћено 33 године.

Како онда народ да вјерује таквом судији када поднесе дисциплинску пријаву против Милана Тегелтије, предсједника ВСТС БиХ. А потписнику ових редова, судија Благојевић је рекао "Домовина је тамо гдје је боље". (Ово јавно износим, зато што ми је дотични судија у разговору дао сагласност)

Без обзира на све у садашњим околностима, нужност је дјеловање обичних људи, јер им је искрено и без било какве резерве највише стало до свега доброг у свом народу и да коначно остваре жељу која подразумијева стварање државе коју ће вољети, а та држава је гарант одбране интереса српског народа и сваког појединца.

Такво дјеловање обичних људи изњедриће и створити елиту, која ће уобличити, дефинисати и реализовати жеље народа.

Извор: in4s.net