latinica  ћирилица
08/06/2019 |  14:53 | Аутор: СРНА

Апел међународној заједници да сачува светиње на Космету

Српска православна црква и Антиохијска православна црква апеловале су да међународна заједница сачува светиње на Косову и Метохији, те позвале да се истинито сагледа проблем тероризма.
Српска православна црква -
Српска православна црква

Поводом завршене посјете патријарха српског Иринеја Антиохијској патријаршији у Сирији и Либану, двије цркве су позвале међународну заједницу и све владе да истинито сагледају проблем тероризма, који већ веома дуго притиска све земље и људе Истока, међу којима су и хришћани, за шта посебно тешку цијену плаћају дјеца Антиохијске цркве и други, наведено је у  заједничком саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Истакнут је значај сарадње унутар православља, те упућен позив на учвршћивање и активирање дијалога међу свим аутокефалним православним црквама, јер је то једини начин за излазак из кризе.

Указано је да се морају поштовати историјске и географске границе између помјесних цркава.

У саопштењу се истиче да је јединство православног свијета драгоцјено насљеђе које је завјештао Исус Христ, те да ће остати сачувано без обзира на будуће кризе.

- Двије цркве потврђују да одговорност лежи на свима - унутар и изван Сирије, за исушивање извора тероризма како са идеолошког, тако и са оружаног аспекта, као и за налажење рјешења за кризе на миран начин - што би требало да сачува човјека Истока од трпљења посљедица рата као што су отмице, убијање, протјеривање и насиље - наводи се у саопштењу.

Двије цркве осудиле су злочиначку отмицу митрополита града Алепа - Јована Ибрахима и Павла Јазиџија и ћутање на међународном плану "које је обавијало и још обавија овај случај", те позвале све да уложе труд да би они били пуштени на слободу.