latinica  ћирилица
08/06/2019 |  16:29 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Нова серија страначких запошљавања у Сарајеву

На помолу нова именовања у институцијама БиХ. И то без конкурса. Директорске фотеље и нови четворогодишњи мандат требало би да добију нови – стари директори - Агенције за статистику, Агенције за надзор над тржиштем и Агенције за унапређење страних инвестиција.

Директорима ове три агенције крајем године истиче мандат.

Ипак, из Агенције за државну службу већ сада Савјету министара предлажу да им без конкурса додијеле нове четворогодишње мандате.

У Сарајеву трка до посљедње фотеље. И то директорске или замјеничке.

Руководству Агенције за статистику БиХ – директору Велимиру Јукићу и замјеницима Фадилу Фатићу и Миљану Попићу четвородишњи мандат истиче 9. децембра.

Из Агенције за државну службу предложили су продужетак мандата.

- Предлажемо да Вијеће министара размотри додјелу мандата руководећим државним службеницима, Велимиру Јукићу и Миљану Попићу, без јавног конкурса - истакли су у овој Агенцији.

За мандат без конкурса предложени су само директор Јукић и замјеник Попић, али не и други замјеник Фадил Фатић.

Слично је и у Агенцији за надзор над тржиштем БиХ. И директору Александру Голијанину и замјенику Дражену Приморцу истиче мандат 16. децембра.

Ипак, само директору, по препоруци Агенције за државну службу, за нови мандат конкурс није потребан.

И директору Агенције за унапређење страних инвестиција Гордану Милинићу мандат истиче 16. децембра. У нови и он може без конкурса.

- Предлажемо да Вијеће министара размотри додјелу мандата руководећем државном службенику, Гордану Милинићу, без јавног конкурса - истиче се у документу Агенције за државну службу.

На наша питања о приједлогу за именовања директора и замјеника без конкурса из Агенције за државну службу БиХ одговарају - они су само доставили стандардну информацију.

На потезу су, кажу, у Савјету министара. Парламентарци из Српске упозоравају - Савјет министара у техничком мандату нема кредибилитет. Одлуке доносе без консултација с легитимним представницима Републике Српске.

- И оно што јесте додатно проблематично јесте потреба Сарајева да производи подобне Србе који би представљали Републику Српску и оне политике које су веома важне Сарајеву - рекао је Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Из цивилног сектора поручују да се државни службеници морају бирати на конкурсу.

- Тај начин бирања предлажемо због тога што је то једини начин да се да предност компетенцијама и вјештинама, а не да се да предност политичким именовањима - каже Угљеша Вуковић, истраживач – аналитичар, агенција Транспаренси интернешнл.

У Центру цивилних иницијатива кажу да по Закону о државној служби БиХ - руководећем државном службенику - секретару са посебним задатком на позицији директора или замјеника директора Агенције мандат може бити продужен уколико у току мандата нису добили негативну оцјену.

Ипак, поручују да у јавној управи не би требало да буде именовања без конкурса.

- Јавна управа је ту због грађана. То није политички плијен и не би требало да се користе само поједини чланови закона који у том тренутку погодују некој политичкој партији - истиче Ана Лучић, координатор за односе са медијима Центра цивилних иницијатива.

Ни након шест година од пописа немамо резултате које признају сви у БиХ.

Није познато колико је Гордан Милинић унаприједио стране инвестиције у БиХ. Познати је актер различитих скандала.

Ипак, од Агенције за државну службу заслужили су позитивне оцјене и препоруку за наредни мандат.

Ово је збирни Извјештај о оцјењивању државних службеника у институцијама БиХ од јула до децембра прошле године.

Од укупно 2.136 државних службеника у 52 институције, оцјену - не задовољава - добио је само један државни службеник.

Просјечна оцјена свих државних службеника је 3,61 - "нарочито успјешан" за рубрику – вјеровали или не.