latinica  ћирилица
08/06/2019 |  16:38 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Потребно формирати правни тим у вези радиоактивног отпада

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да по питању планова Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у општини Двор, на самој граници са Републиком Српском и БиХ, основни правац дјеловања треба да буде завршетак идеје да се формира правни тим.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да је позитивно што се завршава процедура доношења аката о заштити ријеке Уне - студија заштите је у завршној фази и треба да буде готова до краја јуна, а затим слиједи јавна расправа, након чега одлуку о проглашењу парка природе треба да донесе Влада Републике Српске.

- Важно је да све буде завршено прије септембра кад Хрватска треба да се изјасни о словеначком приједлогу да комплетан отпад из Електране `Кршко` буде одлаган у Словенији - рекао је он.

Дрљача сматра да је такво рјешење практичније и додао да за локацију Врбина у Словенији нема противљења и спорова.

- Поплаве у мају ове године још једном су показале колико је локација коју је одабрала Хрватска неадекватна, с обзиром да је подручје и плавно и трусно - навео је он.

Према његовим ријечима, општина Нови Град је присиљена да се бави питањима која нису у њеној надлежности, јер из Хрватске и даље нема званичних информација, а у БиХ још увијек није формиран ни Савјет министара.

- Ми се у локалној управи бавимо питањима која у ставри нису у нашој надлежности. То је питање сигурности грађана БиХ. Ипак, морамо потенцирати ово питање и вјерујем да смо активни - каже Дрљача.

Он је навео да је значајна подршка Зеленог клуба, којег чине посланици различитих нивоа власти, а у чијој организацији је о проблему одлагања радиоактивног отпада одржана међунардона конференција у Сарајеву.

- Имао сам прилику да на сједници Скупштине Савеза општина и градова Републике Српске у априлу, у оквиру дневног реда говорим о овом проблему и упозорио сам на све изазове због таквог објекта на самој граници. Усвојена је одлука којом су у потпуности подржане активности општине Нови Град у вези противљења и захтјева од заједничких институција БиХ да се предузму одговарајуће мјере, укључујући и међународну арбитражу - рекао је Дрљача.

Реакција надлежних институција затражена је и на међународној конференцији у Сарајеву 25. марта, а затим и на тематској сједници Скупштине општине Нови Град 5. априла.

Дрљача каже да је упућен допис којим је затражен састанак представника општине Нови Град са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Хрватска планира да радиоактивни отпад, који је обавезна преузети из нуклеарне електране "Кршко", одлаже у касарни Черкезовац у општини Двор, у непосредној близини општине Нови Град.