latinica  ћирилица
08/06/2019 |  18:11 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Мошти свештеномученика Велимира Мијатовића у цркви на Сокоцу

Мошти свештеномученика Велимира Мијатовића пренесене су данас из села Закомо код Рогатице, гдје су га партизани убили у марту 1945. године, у Цркву Светог пророка Илије на Сокоцу у којој ће трајно бити положене.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да су свештеномученика Велимира убили његови непријатељи мислећи да новоствореној религији атеизма приносе жртву убијајући и мучећи честитог, неосуђеног и неоптуженог свештеника, као што су убили стотине других.

Митрополит Хризостом је истакао да је блаженопочивши митрополит Николај предложио да свештеномученик Велимир буде уврштен у ред светих великомученика, што је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве једногласно прихватио.

Он је подсјетио да је свештеник Мијатовић службовао на Сокоцу и да се данас враћа у завичај као свештеномученик.

- То је за овај град и сваког од нас велики догађај. Дочекали смо свештеномученика Велимира поново на Сокоцу, да овдје настави оно што је чинио прије него што су га убили и мучили, да се Богу моли за све нас - истакао је митрополит Хризостом.

Иницијативу за пренос моштију свештеномученика Велимира у родни град покренуо је свештеников унук Велимир Мијатовић који са мајком живи Амстердаму у Холандији.

- Ово је један велики дан за нас, јер се мој дјед свештеник вратио у свој град, код свог рода и народа. Мени је било веома важно да се то деси - рекао је Мијатовић данас новинарима.

Јелена Мијатовић, снаха свештеномученика Велимира, каже да је поносна што је дјед њеног сина, који носи дједово име, нашао потомке послије 70 година трагања за истином о страдању свештеномученика Велимира Мијатовића.

- Успјела сам наћи његов гроб, а у цркви на Сокоцу је кивот кога смо са великом љубављу сви припремали - рекла је Мијатовићева.

Умировљени прота Милорад Љубинац, који је 40 година службовао на Сокоцу, каже да је много чуо о породици Мијатовић из које је свештеномученик.

Он је нагласио да је са једним од браће из те породице, угледним грађанином Сокоца Јосифом Мијатовићем, годинама настојао да дође до истине о страдању свештеника Велимира и његовог другог брата, свештеника Војислава за чији се гроб још не зна.

- Свештеник Мијатовић је чинио много добра овом народу, а у Ужицу је преко Црвеног крста прихватао избјелице из ових крајева, али је убијен када је рат завршен - каже прота Љубинац.

Према подацима до којих је прота Љубинац дошао, свештеник Велимир Мијатовић убијен је у марту 1945. године заједно са његовим ђаком Милошем Ћосовићем на путу ка Рогатици у селу Закомо, када су припадници Санџачке патизанске бригаде "чистили" терен од остатак четничких јединица у овим крајевима.