latinica  ћирилица
08/06/2019 |  19:02 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

И Филип Цептер међу Дубичанима на прослави 50 година матуре

Пета генерација матураната школске 1968 - 1969. године некадашње дубичке Гимназије "Мира Цикота" прославила је златни јубилеј, педесету годишњицу матуре у Козарској Дубици.

За сусрет, препун емоција, границе нису биле препрека. Међу некадашњим дубичким гимназијалцима, нашао се и познати српски бизнисмен, власник компаније "Цептер", Филип Цептер.

Загрљаји, сузе и радост, обиљежили су сусрет старих пријатеља из школске клупе, који су прије пет деценија заједно завршили дубичку Гимназију. Многи су се "отиснули" у свијет, али их границе нису спријечиле да из 13 земаља допутују на овај сусрет. Кажу, ово је била најбоља дубичка генерација.

- Имамо завршених људи са Економским факултетом девет, ја сам један од тих. Дубица је укупно имала шест доктора, из наше генерације су дошла четири - каже Мирсад Шиљак који је дошао из Америке.

- Мени је много значило то другарство. И та нека несебичност да ако је некоме потребно, рецимо, да исправи оцјену или нешто друго да ми то заједнички одрадимо - појашњава Мара Врањешевић. Она је на матуру дошла из Србије.

И професори кажу, била је то најуспјешнија дубичка ђачка генерација, која је знањем могла парирати свима у свијету.

- Ријетко сам срећан, али данас сам заиста срећан, јер сада видимо свој производ и то је требало чекати годинама и они су сада широм свијета - радосно прича Бранко Демић, професор њемачког језика у пензији.

Ради јубиларне прославе у родну Козарску Дубицу стигао је и познати српски бизнисмен, власник компаније "Цептер", Филип Цептер, који је поријеклом из села Међеђа.

- Код куће је увијек лијепо бити. Увијек сам прелазак границе ствара неко посебно узбуђење које не постоји на ниједном другом мјесту - каже он и додаје да му је драго да се и послије 50 година са некима види први пут.

Као пријатељ породице Цептер, у Козарску Дубицу, да увелича ову прославу, стигао је и познати композитор и водитељ, Миња Субота.

- Сјећам се прије 10 година славило се 40 година, пазите сада је већ 50 година, а тада смо славили у хотелу "Палас" у Бањалуци и сада су се сви скупили овдје, ми као да смо фамилија - истиче Субота.

Матуранти су прошетали Козарском Дубицом, а у школи је одржан одјељенски час. Кажу, било је као некад у ђачко доба, а највредније што остаје јесу пријатељства.