latinica  ћирилица
08/06/2019 |  20:35 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Театар фест - додијељене награде

Представа "Тартиф", редитеља Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор, проглашена је за најбоље позоришно остварење 22. Театар феста Петар Кочић.

Комадом "У чије име", Народног позоришта Ниш завршен је такмичарски дио програма Театар феста који је трајао од 2. јуна.

Стручни жири у саставу, Лука Кецман, театролог, Селимир Радуловић, књижевник и Милош Латиновић, директор Битеф театра награду за најбољи драмски текст додијелили су комаду "У чије име" аутора Александра Михаиловића у извођењу ансамбла Народног позоришта Ниш.

У духу и на трагу драмске поетике Љубомира Симовића, Михаиловић је још једном подсјетио на судбину умјетника у туробним временима и на вјечно питање да ли музе треба да ћуте, док топови грме, наведено је у саопштењу жирија.

За најбољег глумца Фестивала проглашен је Саша Торлаковић за улогу Тартифа у истоименом комаду. За најбољу глумицу фестивала проглашена је Хана Селимовић за улогу Дорине у представи Тартиф.

Изузетним глумачким средствима, контролисаном експресијом, у игри прије свега, Селимовићева је дочарала лик комплексне жене која је спремна на рушење свега постојећег да би се остварила њена истина, наведено је у саопштењу.

Жири 3. међународног фестивала монодраме младог глумца, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђурићић и Џевдет Тузлић за најбољу представу фестивала прогласили су монодраму "Пометње питомца Терлеса", у извођењу Марка Тодоровића.
Награда РТРС "Корак у храброст" ове године додијељена је комаду "Тартиф", редитеља Игора Вука Торбице.

"Циганским кабареом" ауторке Љиљане Стјепановић вечерас je и званично затворен 22. Театар фест Петар Кочић.