latinica  ћирилица
08/06/2019 |  21:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Жестоке борбе у Сирији, погинуло 167 људи

Борбама између снага сиријске владе и побуњеника у зони примирја, које су се наставиле и у суботу, на обје стране погинуло је 167 људи у задњих 48 сати.
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа) -
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа)

Џихадистичке и побуњеничке групе у суботу су покренуле нови напад против владиних снага у руралним дијеловима покрајине Хама, наводе удружења за заштиту људских права.

Побуњеници су испалили десетине ракета, а бомбаш самоубица детонирао је аутомобил напуњен експлозивом циљајући локалне владине снаге.

Побуњенички противнапад дио је оштрих сукоба између двије стране у Хами која је дио демилитаризоване зоне успостављене у септембру прошле године.

У суботњем окршају убијено је најмање 37 владиних војника и савезничких сабораца те 28 побуњеника.

Ескалација насиља
Рурална Хама била је поприште жестоких сукоба задњих неколико дана.

Сиријска државна новинска агенција САНА наводи да су владине снаге одбиле побуњенички напад у Хами и нанијеле жртве побуњеницима.

Крајем априла снаге сиријског предсједника Башара ал Асада, које имају подршку Русије, почеле су велику офанзиву против побуњеника у покрајинама Хама и Идлиб. Због ескалације хиљаде људи су расељене, а убијено је најмање 357 цивила.

У септембру прошле године су Русија и Турска, која подржава неке побуњеничке групе, договориле успоставу демилитаризоване зоне у енклави Идлиб.

У Сирији од 2011. године бјесни рат у којем је погинуло више од 370.000 и расељено више милиона људи.