latinica  ћирилица
09/06/2019 |  10:26 | Аутор: СРНА

Брчко: Због штрајка адвоката ситуација постаје алармантна

Градоначелник Брчког Синиша Милић упозорио је да је због штрајка адвоката ситуација у дистрикту алармантна, јер је пред судовима већ одложено више од 200 рочишта.
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрика - Фото: СРНА
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикаФото: СРНА

Милић сматра да адвокате, уз разјашњење евентуалних недоумица у вези са плаћањем пореских обавеза, треба ослободити фискализације, како је то учињено у ентитетима.

Он каже да се на сједници брчанске Скупштине, која је најављена за сриједу, 12. јун, у оквиру расправе о информацији о процесу фискализације, мора понудити рјешење какво год оно било.

- Цијели правни систем је у кризи, јер физичка и правна лица којима је Уставом и међународним конвенцијама гарантовано право на правну помоћ не могу заштити своја права, што се нарочито односи на поступке у којима је учешће адвоката обавезно - рекао је Милић Срни.

Он је нагласио да у судским поступцима постоје законски рокови за поступање, али и међународни стандард суђења у разумном року, што је све угрожено оваквом блокадом.

- Додатни проблем, чак и ако се хипотетички ситуација ријеши и адвокати почну с радом, представљаће велики број рочиста која ће се поклапати, па ће и даље постојати потреба за њиховим одлагањем - упозорио је Милић.

Брчански адвокати престали су са радом крајем априла у знак протеста због настојања да се адвокатура уведе у систем фискализације.

Адвокати у Брчком одлуку о обустављању рада заснивају на одлукама адвокатских комора ентитета и истичу да фискализација ове дјелатности не постоји у ентитетима, земљама у окружењу, нити већини европских земаља.

Као главни аргумент наводе да се увођењем фискализације у адвокатуру дистрикта нарушава начело повјерљивости.