latinica  ћирилица
09/06/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

Сутра сједница СБ о КиМ, у фокусу напад на особље УН

Сједница Савјета безбједности УН о Косову и Метохији биће одржана сутра у сједишту УН у Њујорку, а у фокусу засједања биће посљедњи упад косовских специјалних јединица на сјевер покрајине, укључујући хапшење и напад на особље Мисије УН.
Савјет безбједности - Фото: РТРС
Савјет безбједностиФото: РТРС

Министар спољних послова Ивица Дачић представљаће Србију на сједници на којој ће бити разматран Извјештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а за период од 16. јануара до 15. маја 2019. године, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић ће у излагању указати на потребу континуираног разматрања питања Косова и Метохије на Савјету безбједности, као и неопходност да УНМИК остане на досљедном спровођењу задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмијењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбједносну ситуацију у Покрајини.

Из Министарства наводе да ће посљедњи упад косовских специјалних јединица на сјевер Косова и Метохије, укључујући хапшење и напад на особље Мисије УН, бити у фокусу засиједања, а да ће Дачић указати и на низ провокативних акција Приштине, којима се, поред непоштовања договореног из Бриселског дијалога, најдрастичније крши Резолуција 1244.

У најновијем извјештају, који ће се 10. јуна наћи пред Савјетом безбједности, генерални секретар свјетске организације Антонио Гутерес изражава забринутост због тензија између Београда и Приштине и апелује да се све стране уздрже од запаљиве реторике и провокација које би могле да допринесу неслагању.

Гутерес у извјештају тражи и да без одлагања буду уклоњене све препреке наставку дијалога.

Он подсјећа да су таксе на производе из централне Србије још на снази, као и да је предсједник Србије Александар Вучић најавио контрамјере уколико Приштина не укине таксе.

Гутерес напомиње да од претходног извештаја није одржан ниједан састанак представника Београда и Приштине под окриљем ЕУ, иако су се крајем априла лидери двије стране састали у Берлину на самиту који су организовали њемачки канцелар Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон.

У извјештају се истиче и улога ЕУ на Косову и Метохији у политичком процесу између Београда и Приштине и напомиње да се цијене напоре ЕУ да обје стране остану ангажоване.

Гутерес позива да се сви сегменти друштва укључе у политички процес, а уједно подсјећа да је непристрастан и вјеродостојан правни систем од кључног значаја за обезбјеђивање повјерења и одрживог помирења на Косову и Метохији.

Генерални секретар УН позива и на већу укљученост жена у политички живот на Косову и Метохији, као и на ефикасније рјешавање правних случајева везаних за сексуално насиље.

Гутерес напомиње да је у посљедњих шест мјесеци забиљежено неколико инцидената у етнички мјешовитим срединама, помињући да је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска дјеца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

Он у извјештају подсјећа и на експлозију од 12. априла у околини села Доњи Јасеновик када су оштећена два возила и канцеларија.

У дијелу извјештаја посвећеном повратку расељених, Гутерес наводи да су се у посљедњих шест мјесеци на Косово и Метохију вратиле 43 особе, од којих је 34 Срба, те подсјећа на закључке годишњег извјештаја Косовске канцеларије комесара за језике, објављеног 28. марта.

У том извјештају је закључено да се најчешће невећинско становништво због језичких баријера сусреће са потешкоћама у остваривању основних права у области судства, здравствене заштите и регистрације имовине.