latinica  ћирилица
09/06/2019 |  12:06 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Бијељина: Завршен фестивал дјечијег и омладинског фолклора "Плетеница"

У Бијељини је синоћ завршен фестивал дјечијег и омладинског фолклора "Плетеница". У два фестивалска дана наступила су 24 фолклорна друштва из Србије и Републике Српске и више од 1.000 дјеце и омладине који су се представили са првим наученим кореографијама традиционалних игара и пјесама.

Два фестивалска дана улице Бијељине биле су празник пјесме и игре.

Вечерњим наступима културно-умјетничких друштава претходили су дефилеи учесника, од најмлађих до настаријих чланова фолклорних група. У игри и пјесми уживали су и учесници и грађани Бијељине.

- Долазак у Бијељину заиста ми значи јер упознам пуно људи, лијепо се дружимо, путујемо, а најважније је што чувамо српску културу и традицију - каже Јелена Брезичанин, КУД "Вук Караџић" Пландиште, Србија.

Међу учесницима је много друштава која на овај Фестивал долазе сваке године.

- Задовољни смо овим Фестивалом, јако је лијепо за ваш град и државу. Дјеца се друже и рађају се многа пријатељства - истиче Слађана Бабин из Српског културног центра "Стеван Сремац" из Сенте.

Задовољни су и организатори Фестивала јер је све протекло без проблема.

- Дошло је 1.200 учесника, КУД-ови из БиХ и Србије, сви су се одазвали, дошли на вријеме и успјели смо два дефеиле дана да спроведемо, упркос великим температурама посљедњих дана - рекла је Александра Цвјетиновић, предсједница КУД "Плетеница" Бијељина.

Организатор Међународног фестивала дјечијег и омладинског фолклора било је Културно-умјетничко друштво "Плетеница" и Клуб за дјецу "Гарфилд".