latinica  ћирилица
09/06/2019 |  13:24 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Ни стручњацима није јасно како возач није кочио при скретању на бензинску пумпу (ВИДЕО)

"Јутарњи" је урадио анимирану реконструкцију трагедије у којој су погинуле двије дјевојчице, а двије особе тешко повријеђене.
(Фото: jutarnji.hr ) -
(Фото: jutarnji.hr )

Жупанијски суд у Сиску одредио је једномјесечни притвор возачу камиона Иви Филиповићу, који је на одморишту ауто-пута код Новске изазвао саобраћајну несрећу у којој су погинуле двије дјевојчице, а двије жене су тешко повријеђене.

Суд је мјеру истражног затвора одредио на приједлог тужилаштва због кривичног дјела изазивања саобраћајне несреће у саобраћају, за шта је предвиђена казна од три до 15 година затвора.

Алкотестом је установљено да возач није био под утицајем алкохола.

Хрватски медији преносе да је Филиповић поријеклом из Тузле, да има 40 година искуства као професионални возач, те да је возио за предузеће "Марин промет".

И најискуснији стручњаци који имају дуго искуство увиђаја и вјештачења саобраћајних несрећа кажу да не могу објаснити што се догодило 59-годишњем возачу да је без кочења и с пуном брзином с аутопута скренуо на бензинску станицу. Дио одговора полиција ће добити из токсиколошког вјештачења јер ће се анализирати је ли у крви било лијекова или опојних средстава који су могли утицати на његову способност управљања возилом. Затражиће се и његов здравствени картон како би се утврдило болује ли од каквих болести.

Полиција је већ на мјесту несреће од возача одузела мобител и установила да је разговарао сат времена прије несреће, а пет минута након стравичне несреће звао је свог послодавца. Полиција ће у сарадњи с телеоператерима покушати установити је ли возач можда у тренутку несреће типкао СМС поруку, користио интернет или прегледавао неке садржаје на мобителу.

Јер, нико од саобраћајних стручњака не може објаснити зашто возач с 30-годишњим искуством и у тренутку кад је видио да ће ударити у возила није ништа ударио да спријечи налет на групу људи, међу којима су били школарци на одморишту.

Додуше, на фотографијама се види траг од гуме, што би упућивало на то да је ипак кочио, али да је све то урадио прекасно. Како спреноси "Јутарњи", у протеклих десет година полиција га је евидентирала само због три саобраћајна прекршаја, и то због незнатног прекорачења брзине, невезања појаса и прекршаја везаног уз тахограф. На увиђају је установљено да се возач прије несереће одмарао четири минуте мање од прописаног времена, али и то је практично незнатан прекршај.

КАМИОН КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ДВИЈЕ ДЈЕВОЈЧИЦЕ БИО ИСПРАВАН

Кочнице, темпомат, сви витални дијелови камиона који је у петак усмртио двије дјевојчице, а двије дјевојке тешко повриједио на одмаралишту поред ауто-пута код Новске, били су исправни, утврђено је у кутинској Станици за технички преглед у присуству полицијских вјештака из Центра за форензичка испитивања и вјештачења.

Нису радила само свјетла која су уништена у налету на друга возила, али све остало је на камиону било исправно, пише "Јутарњи лист".

Лист наводи да је очитавањем дигиталног тахографа установљено да је возач од тренутка кад је кренуо с одмаралишта код Жупање прешао 140 километра и да је стално возио брзином од 90 километара на час, све до тренутка удара у аутомобил.

Управо тај податак, наводи "Јутарњи", указује да је возач све вријеме користио темпомат, јер је немогуће да би ногом на папучици гаса цијелим путем одржавао исту брзину.

Из Полицијске управе сисачко-мославачке саопштили су да се тешка саобраћајна несрећа догодила јуче када је возач камиона, загребачке регистрације, ушао на одмориште ауто-пута неприлагођеном брзином и ударио у аутомобил загребачких регистарских ознака.

Камион се потом наставио даље кретати кроз простор бензинске пумпе, гдје је налетио на 26-годишњу и 28-годишњу жену, које су од силине ударца тешко повријеђене, након чега је ударио у двије 14-годишњакиње, које су преминуле.

Теретно возило је потом ударило у паркирани аутомобил регистрација БиХ и слетјело на травнату површину, гдје се зауставило.