latinica  ћирилица
09/06/2019 |  14:09 | Аутор: СРНА

Вулин: Кумановски споразум није донио мир

Кумановски споразум, у коме нема капитулације, предаје оружја и људи, али ни останка српских снага и уставног поретка на Косову и Метохији, прекинуо је рат, али није донио мир, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин поводом 20 година од потписивања Војно-техничког споразума у Куманову.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је рекао да су војска и народ упорним отпором изборили највише што се могло и да су бомбардовање и покушаји копненог уласка на планини Паштрик трајали до самог потписивања Војно-техничког споразума.

Он је истакао да је након уласка међународне заједнице на Косово и Метохију протјерано 250.000 Срба, Горанаца, Бошњака, Рома, Ашкалија и убијено више од 1.000 људи, преносе београдски медији. 

- Шиптарски терористи су наставили са етничким чишћењем и злочинима за које нико није одговарао, а рат који Срби нису ничим изазвали и оправдали, завршио се признањем да међународно право нема више никакву вриједност и важност - истакао је Вулин.

Он је поручио да је Србија поносна на свој народ и оне који су је бранили у тим временима и неће прихватити наметање кривице за злочине који су почињени над њом.

Војно-технички споразум у Куманову потписан је 9. јуна 1999. године на војном аеродрому код Куманова и означио је крај НАТО бомбардовања СР Југославије. Дан касније усвојена је Резолуција 1244 у Савјету безбједности УН.