latinica  ћирилица
09/06/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Стефановић: На СБ скренути пажњу да се не поштују права Срба

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да очекује да ће на сједници Савјета безбједности УН бити скренута пажња међународној јавности да се 20 година послије потписивања Кумановског споразума не поштују права Срба на Косову и Метохији.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је напоменуо да нема великих очекивања од сутрашње сједнице због међусобно супротстављених ставова великих сила, али да очекује да пријатељи Србије говоре о стању у посљедњих 20 година. 

- Не очекујем велике домете те сједнице, али очекујем да ће се све земље, које су пријатељи Србије и који подржавају њену борбу за територијалну цјеловитост, укључити у расправу не само о посљедњим инцидентима на сјеверу Косова и Метохије, него и о цјелокупној ситуацији у посљедњих 20 година - рекао је Стефановић.

Стефановић је указао да Србија води политику која гарантује мир док Приштина спроводи акције које се подводе под борбу против организованог криминала и корупције, разбијајући аутомобиле, пуцајући грађанима изнад глава и бацајући шок-бомбе на ненаоружане људе.

Он је напоменуо да ни послије 20 година откако УН и КФОР преузели одговорност за безбједност на Косову и Метохији нису успостављени ефикасни механизми којима се гарантује безбједност Срба у јужној покрајини, пренијели су београдски медији.