latinica  ћирилица
09/06/2019 |  15:55 ⇒ 10/06/2019 | 08:52 | Аутор: РТРС

У Савјету министара и дупле плате!

Министарима у Савјету министара БиХ у техничком мандату у зависности од стажа, те накнада за превоз и одвојени живот, мјесечно се исплаћује око 5.000 КМ. Поједини солидне износе узимају и по основу мандата у Парламентарној скупштини БиХ.

Заједничка административна комисија Парламентарне скупштине БиХ побринула се на крају мандата, у новембру прошле године, да донесе одлуку о начину обрачуна плата и осталих материјалних права посланика и делегата.

Тако су у складу с том одлуком, али и пословницима о раду оба дома ПС БиХ осигурана права да од дана полагања заклетве посланички паушал наплате међу осталим и Драган Мектић, Мирко Шаровић и Едита Ђапо у износу од 3.465 КМ, као и Марина Пендеш којој је исплаћено 1.427 КМ.

Занимљиво је што су се својих паушала одрекли Денис Звиздић и Адил Османовић.

- Имамо плату која није мала и која је предмет критика многих, па и новинара - каже Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ у техничком мандату.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, упитао је да ли је у реду да извршиоци власти на новоу БиХ примају плату између 5.000 и 6.000 хиљада КМ, а да при томе ништа не раде. Како каже, очигледно је да некима нису важни интереси грађана БиХ.

Брига за њихову судбину, грађане није ганула, напротив. Народ је презадужен, а само сретнији могу да се задужују код банака пет до шест хиљада КМ, које министри наплате за један мјесец.

Грађанима је јасно да је политика у БиХ постала најуноснији бизнис.

Бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић и упозорава да би њихов положај требао бити у жижи интересовања бх. власти.

- Апсолутно је неприхватљиво да се на такав начин размишља о диоби власти на законодавну и извршну. Зато би требало нешто мијењати у Изборном закону и онемогућити да истовремено будете и посланик и министар. Хрватска је то рјешила, али БиХ је таква држава да је код многих бављење политиком чисти интерес - рекао је Вехид Шехић, бивши члан ЦИК-а и активиста НВО.

Плате сигурне, мишљење јавног мјења по страни, осим пред изборе.

Но, руку на срце неко је и Мектићу, Шаровићу и сличним омогућио да након министарског осигурају посланички мандат, па да мјесецима уживају права по два основа.

Тако, без срама мјесечно, а све у складу са законом министри-посланици инкасирају близу 6.000 КМ.