latinica  ћирилица
09/06/2019 |  19:18 ⇒ 10/06/2019 | 08:49 | Аутор: РТРС

Изетбеговић опет помиње рат, али и својата партизане

На годишњицу окупације брда Жуч изнад сарајевског, тада српског, па у Дејтону отетог насеља Вогошћа, за које је живот изгубило стотине бошњачких јуришника, лидер СДА Бакир Изетбеговић одаслао је нове ратно-хушкачке стрелице према Републици Српској.

- Можда ће ову земљу требати поново бранити, и зато морамо развијати намјенску индустрију, наоружавати се и обучавати људство - поручио је Изетбеговић.

Званичници Српске оштро осуђују његове ратничке иступе, афирмишући политику дијалога, стабилизације и јачања безбједности.

"Хаирлија" Бакир Изетбеговић пребацује норму! Никако не успијева да исконтролише сопствене анимозитете и србомржњу. Брдом Жуч поврх Сарајева поново је синоћ, доминирао "репертоар" династије Изетбеговић. 90-их година прошлог вијека сениора Алије – а данас јуниора Бакира. И све је исто, само уз временску дистанцу од три деценије.

Упоришне тачке и досјетке у династијском им ремек-дјелу - Исламској декларацији. Истина, овај пут гарнирано и подсјећањем на партизански Игмански марш 43. и потоње бошњачке битке за Влашић, Горажде, Бихаћ и друге, гдје се пролијевала крв шехида. Реторичка паралела ратова као излизана досјетка клицајућим узданицама да их политички прваци неће издати и да само "тактички" пролонгирају "нека рјешења".

- Можда ће требати ову земљу поново бранити, морамо бити у стању да се сами бранимо, дакле да би било сто посто ојачати намјенску индустрију, ојачати полицију, резервни састав, ако тамо у РС-у имају једног полицајца ми морамо два, ако тамо имају једну пушку, ми ћемо двије - рекао је Изетбеговић.

"Бранио" се слично и сениор Алија - испоставиће се нехотице касније, већ од 1990. године. Још од августа мјесеца и Устиколине! Ницали су отпораши у СДА расаднику. Ваљда видовити "српској агресији" се одупирале патриоте из "Патритоске лиге"! И "Зелене беретке" из истог лагера - прије чак и бошњачко-хрватског референдума.

Јако добро знамо с ким имамо посла и колика је количина неодговорности бошњачких структура које су и довеле до рата деведесетих, јасни су политички представници Српске. Јединствен одговор је кажу, истрајавање на политици мира и стабилности.

- Ми нећемо одустати од наших базичних циљева, то је мир и стабилност. Република Српска има снажне и организоване институције које свој посао раде у складу са Уставом и законом. Република Српска ће пратити ту врсту кретања и такве политичке изјаве Изетбеговића и других, који очигледно покушавају да дестабилизују националне прилике у БиХ - поручио је Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД.

- Што се господина Изетбеговића тиче, он би требало да зна да неће бити будућих јаничара. Они су успјели неколико поводљивих српских политичара да поклопе да им служе. Али, неки озбиљнији посао унутар Срба неће да направе, а ово што сада ради окреће и велики број Бошњака против себе, јер сваки нормалан човјек је против будућег рата, против будућих сукоба - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Неодговорни су и опасни ратни покличи Бакира Изетбеговића који претендује да буде лидер свог народа у БиХ, коментар је предсједника БОРС-а Миломира Савчића. И порука, да Срби на сваку врсту "љубави" само узвраћају истом мјером.

- Бакир Изетбеговић вјероватно шаље те поруке из угла трезора Народне банке - као човјек који није ратовао ни за свој народ, ни за било кога другог. Свако други ко је заиста учествовао у рату, никад му не би пало на памет да такве поруке шаље. Ко поштује то што смо створили, ми га поштујемо. У супротном, спремни смо да бранимо и одбранимо сваки педаљ српске територије и слободу српског народа - истакао је Савчић.

А колико ли је тек у посљедњем карневалу "патриотизма" јуришник из трезора побркао историју, и у Сарајеву омиљену, параисторију!? Поредећи партизански Игмански марш и антифашистичку борбу са политиком и идејама које је спроводио његов отац, пресуђени младомуслиман и сарадник СС Ханџар дивизије.

- Партизански покрет, углавном до краја 1943. године, био карактеристика српског народа. А што се тиче муслимана, рекло би се да су они од самог настанка ХДЗ, њихове политичке елите, па и становништво у доброј мјери подржавало ту државу и били дио тих формација - рекао је Бојан Димитријевић, директор Институт за савремену историју у Београду.

Најновије ратне поруке "јуришника“ Изетбеговића дошле су у истом дану када је МУП Републике Српске поднио Тужилаштву извјештај против Зијада Халиловића из Лукавца, осумњиченог да је преко друштвених мрежа подстрекивао на убиство предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић. Да ли то одјеци Изетбеговићевих иступа наилазе на плодно тло код екстремиста у властитом народу!? И зашто сада ћуте толико говорљиви међународни званичници. Јесу ли бар "забринути"!? Или напрасно амнезични на "универзалне вриједности"!?