latinica  ћирилица
09/06/2019 |  20:46 | Аутор: СРНА

Ћулум: Формирају резервни састав да би се супроставили Српској

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум оцијенио је, поводом најаве федералног МУП-а о успостављању резервног састава полиције, да проблем представља што се у ФБиХ не боре за побољшање безбједносне ситуације већ формирају резервни састав да би се супроставили Републици Српској.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Ћулум је рекао да не зна зашто поједине агенције у БиХ позивају ОХР и међународну заједницу да спријече оснивање резервног састава полиције Српске.

- Ваљда можемо сами уређивати наше законе и како може изгледати наша регулатива и да предвидимо могућност и за резервни састав полиције. Не знам шта је ту спорно. Ми немамо ништа против тога, али се зна због чега се уводи резервни састав полиције, када затреба за елементарне непогоде, за побољшање безбједности, за актуелну мигрантску кризу и друго - рекао је Ћулум за АТВ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ Парламента Сташа Кошарац рекао је да Српска нема намјеру да се такмичи са ФБиХ, али да ће бити опрезна када су у питању намјере другог ентитета.

- Ми апелујемо да будемо посвећени миру и безбједности свих грађана, наше опредјељење јесу мирне прилике у БиХ и региону и од тога не одустајемо, али институције Српске су једноставно приморане да, због неадекватног поступања заједничког нивоа институција, одређене политике и потезе повлаче због заштите интереса грађана Српске - рекао је Кошарац.

Федерални МУП саопштио је данас да је израдио преднацрт Закона о допунама Закона о унутрашњим пословима ФБиХ који подразумијева формирање резервног састава полиције као "директан одговор на увођење резервног састава у Републици Српској".

- Како ни до данас ОХР и међународна заједница нису предузели конкретне мјере на спречавању увођења резервног састава у Републике Српске, Федерално министарство унутрашњих послова предузело је конкретне мјере и активности на враћању пољуљане безбједности и одржавању баланса полицијских снага у ентитетима - наводи се у саопштењу објављеном на сајту федералног МУП-а.

Народна скупштина Републике Српске већ је усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима који предвиђа да резервни састав полиције Српске има иста овлаштења као и редовна полиција.