latinica  ћирилица
10/06/2019 |  07:44 ⇒ 14:47 | Аутор: sputniknews.com

Савјет безбједности о бруталној акцији на сјеверу Космета

Савјет безбједности Уједињених нација у Њујорку разматраће данас Извјештај генералног секретара УН о раду УНМИК, а у фокусу засједања биће посљедња брутална акција "косовских специјалних јединица" на сјеверу КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН.
Савјет безбједности УН - Фото: РТРС
Савјет безбједности УНФото: РТРС

Извјештај генералног секретара УН о раду УНМИК обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године и у њему је наведено да озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и да изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности.

Гутереш је затражио да се, без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога и нагласио да су таксе на производе из централне Србије још увијек на снази, као и да је предсједник Србије Александар Вучић најавио контрамјере уколико Приштина не укине те таксе.

Генерални секретар УН апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.

Гутереш је навео и да од претходног извјештаја није одржан ни један састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери двије стране састали у Берлину на самиту који су организовали њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон.

У извјештају се наводи да је у посљедњих шест мјесеци забиљежено неколико инцидената у етнички мјешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска дјеца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године.

- 12. априла у околини села Доњи Јасеновик одјекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија - навео је Гутереш.

На сједници СБ УН Србију ће представљати први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић ће у излагању указати на потребу континуираног разматрања питања КиМ на Савјету безбједности УН и неопходност да УНМИК остане ангажован на досљедном спровођењу задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмијењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбједносну ситуацију у Покрајини.

Посљедњи упад "косовских специјалних јединица" на сјевер КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН, биће у фокусу засједања, а Дачић ће се, поред тога, осврнути и на низ провокативних акција Приштине, којима се поред непоштовања договореног из Бриселског дијалога, најдрастичније крши Резолуција СБ УН 1244.