latinica  ћирилица
10/06/2019 |  07:52 ⇒ 09:59 | Аутор: sputniknews.com

Русија ставља на продају свој најбољи авион

Планиран је извоз руских ловаца пете генерације Су-57, али тек кад га добије руска војска, рекао је замјеник премијера Русије Јуриј Борисов.
Сухој Су-57 (фото:sr.wikipedia.org) -
Сухој Су-57 (фото:sr.wikipedia.org)

- Ради се у том правцу. Ми то имамо у плану у оквиру Војно-транспортне сарадње, али ће доћи вријеме за то. Док Су-35 добро иде, не видим смисла у поткопавању сопственог тржишта. Ако буде било потребно - ми имамо кец у рукавима - рекао је Борисов, одговарајући на питање да ли ће Су-57 ићи на међународно тржиште.

- Постоји правило да, све док га војска не добије, никад се не извози - изјавио је он.

Ипак, Министарство одбране Русије планира да настави серијску куповину ловаца Су-35, након завршетка текућег уговора, паралелно са куповином авиона пете генерације Су-57.

Раније је било ријечи да су већ припремљена документа о извозу руских ловаца пете генерације Су-57.

Русија може званично представити извозну верзију Су-57 у новембру на авиошоу у Дубаију, о чему је писао британски лист Јанес, позивајући се на директора за међународну сарадњу и регионалну политику државне корпорације Ростех, Виктора Кладова.

- Ми вјерујемо да је Блиски исток привлачно тржиште за тај авион - рекао је тада Кладов, нагласивши да Су-57 може да заинтересује Индију и Кину.