latinica  ћирилица
10/06/2019 |  09:05 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Почиње пријем докумената за упис у средње школе

У Републици Српској данас почиње пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе.
Школа, ученици - Фото: РТРС
Школа, ученициФото: РТРС

Конкурсом за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2019/2020. години планиран је упис 10.550 ученика. Ученици се уписују у два уписна рока - јунском (од 10. до 21. јуна) и јулском (од 1. до 12. јула), саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У јунском року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње данас, а завршава се сутра за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа биће објављени у четвртак, 13. јуна, на огласној табли школе.

Пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе за ученике који имају мање од 60 бодова, почиње 17. јуна, а завршава 19. јуна. Резултати уписа биће објављени 21. јуна на огласној табли школе.

У јулском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и средње трогодишње школе почиње 1. јула а завршава 3. јула. Резултати уписа биће објављени 5. јула на огласној табли школе.

Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се од 8. до 12. јула у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јунском уписном року почиње данас и завршава се сутра. Посебни испит у јунском уписном року кандидати полажу у четвртак, 13. и у петак, 14. јуна. Резултати испита биће саопштени у суботу 15. јуна.

У јулском року, пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе почиње 1. а завршава 2. јула. Посебни испит у јулском уписном року кандидати полажу 4. и 5. јула. Резултати испита биће саопштени 6. јула.

Од 8. до 12. јула кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање, уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста.

Кандидати се бодују на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно усмјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.

Лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју имају другу добну границу за упис у први разред а најкасније до навршене 21 године. Испуњавање услова кандидати доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених.

Приликом уписа ученици подносе школи потребне документе: пријаву за упис (попуњава се приликом пријављивања у школу), оригинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврду о поднесеном захтјеву за нострификацију, извод из матичне књиге рођених, диплому "Вук Стефановић Караџић", диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења и адресирани коверат са именом, презименом и адресом кандидата који се пријављује на конкурс.

Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2019/2020. години доступан је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе.