latinica  ћирилица
10/06/2019 |  09:13 | Аутор: СРНА

Дрецун: Београд ће указати на бруталну употребу силе на Космету

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је добро што ће Србија имати прилику да на данашњој сјендици Савјета безбједности УН укаже на бруталну употребу силе Приштине с циљем застрашивања Срба на сјеверу Косова, али да не очекује сагласност међу сталним чланицама Савјета.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун наводи да је добро да се у континуитету у Савјету безбједности разматра ситуација на Космету јер је било покушаја да то питање буде потпуно избачено из агенде тих сједница.

Он је за РТС рекао да ће Србија на данашњој сједници, на којој ће бити разматран извјештај генералног секретара УН о Космету, указати на неодговорно понашање Приштине која покушава да блокира наставак дијалога, насилним упадима на сјевер Косова.

Дрецун наглашава да тешко наоружани специјалци, уз прекомјерну употребу силе и готово увођење ратног стања, застрашују и изазивају српски народ.

Он истиче да је питање какав ће бити став осталих чланица Савјета безбједности када је ријеч о пребијању руског држављанина, припадника Унмика, те упозорио да ће, ако то не буде осуђено, бити отворен лов на представнике УН широм свијета.

- Ако се буду понашали тако што ће и на овом пољу да се дјеле по припадности, то неће бити добро, јер ће ти људи који раде при УН бити у ситуацији да свако може да их пребија и хапси, а то ће обесмислити улогу УН - напомиње Дрецун.

Он је додао да је Кфор био дужан да реагује.

Дрецун истиче да је посљедње у низу хапшења Срба на Космету само показало колико је Србија била у праву што се противила да самопроглашено Косово буде примљено у Интерпол.

- Да је Косово постала пуноправна чланица Интерпола имали бисмо ситуацију у којој би они подизали стотине хиљада потјерница за људима српске националности. Јер Приштина ће на сваки начин покушати да парира оптужницама специјалног тужиоца које ће изнијети на видјело размјере злочина које је ОВК починио - сматра Дрецун.

Он наглашва да ће због тога и Србија покренути кампању којом би међународну јавност упознала о бруталном етничком чишћењу које је извршено над српским народом на Косову и Метохији.

На сједници Савјета безбједности УН у Њујорку данаћ ће бити разматран извјештај генералног секретара УН о раду Унмика, а биће ријечи и о бруталној акцији косовских специјалних јединица на сјеверу Косова и Метохије, као и о хапшењу и нападу на особље Мисије УН.

Министар спољних послова Ивица Дачић, који Србију представља на сједници, указаће на низ провокативних акција Приштине, којима се, осим непоштовања договореног из Бриселског дијалога, најдрастичније крши Резолуција 1244.

Он ће подсјетити и на потребу сталног разматрања питања Косова и Метохије на сједницама Савјета безбједности и на неопходност да Унмик остане ангажован на досљедном спровођењу задатих циљева.