latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:07 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

У Рамићима отворена царинска лабораторија УИО БиХ

У Рамићима код Бањалуке отворена је нова царинска лабораторија Управе за индиректно опорезивање БиХ. Вриједност опреме већа је од 400 хиљада евра, а средства за њену набавку обезбиједила је Европска Унија.
Рамићи-лабораторија УИО - Фото: РТРС
Рамићи-лабораторија УИОФото: РТРС

Управа за индиректно опорезивање БиХ уводи ред у царинско тарифирање. Омогућиће то нова лабораторија, која би требало да буде сертификована према ИСО стандарду. У првом реду, намјера управе је да спријечи злоупотребе.

- Планови Управе у вези са лабораторијом су велики, планирамо да је уведемо у ИСО стандард 17025, што значи да ће бити сертификована за узимање узорака, а да референтна лабораторија буде нека од царинских лабораторија из земаља ЕУ да се на још већи ниво подигне озбиљност када је ријеч о царинском тарифирању робе и самим тиме да се спријече све могуће злоупотребе - навео је директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула.

До краја мјесеца лабораторији би требало да буде испоручен апарат за одређивање сумпора. Остала опрема већ је инсталисана у Рамићима. Њен значај, осим у потврди квалитета увезених производа, огледа се и у приближавању БиХ европским стандардима. Није велики, али је према ријечима Ларса Гунара Вигемарка, значајан корак за БиХ у процесу евроинтеграција.

- Постојање овакве лабораторије олакшава брже царињење које је захтјеван процес. Када већ говоримо о захтјевних процесима, позивам УИО да се у што већој мјери ослања на електронски потпис у процесу царињења, што је у складу са стандардима ЕУ - рекао је Вигемарк.

Осим што је финансијски подржала отварање лабораторије, Европска унија је, по основу разних пројеката, за функционисање Управе за индиректно опорезивање, обезбиједила око 65 милиона евра. То је, према ријечима директора, омогућило боље резултате управе.

- Ми за првих пет мјесеци имамо 265 милиона више него у рекордној 2015. години и то је оно што нас опредјељује да будемо бољи, да будемо у равни са другим царинским и пореским институцијама у Европској унији - истакао је Џакула.

Управа чека још одобрених осам милиона евра. За Џакулу, ово је потврда да је Управа препозната као кључна институција за фискалну стабилност БиХ.