latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:49 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Додик: Никад нећу дати сагласност да војска буде постављена између Српске и Србије

Реагујући на приједлог хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да у заштиту границе од миграната треба укључити и Оружане снаге, предсједавајући и српски члан Предсједништва Милорад Додик је рекао да никад неће дати сагласност да војска буде постављена на границу између Републике Српске и Србије.

Додик је рекао и да је на Комшићев захтјев сазвао посебну сједницу Предсједништава и истакао да од ње нема никаква очекивања.

- Савјет министара који је требао да буде рјешење за мигрантску кризу постао је додатни проблем јер није ништа учинио. Заказао сам за сутра сједницу Предсједништва БиХ, али мислим да ће то бити јалова прича која неће дати никакав резултат јер немамо Савјет министара који би могао нешто оперативно да уради. Уставом је предвиђено да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, а ми немамо никакав помоћни орган - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сједница треба да покаже да Комшић брине о нечему, иако је ту бригу требао исказати много раније.

Он је додао да је Српска имала политике које се тичу мигрантске кризе и предлагала договор, али да се ништа није догодило.

- Једина логична ствар је да Српска каже да не желимо центре у којима ће они боравити и то остаје наша политика - каже Додик.

Он је истакао да постоје захтјеви да снаге Фронтекса заузму дио границе БиХ, али да се показало да је то могуће само на граници са Хрватском јер је то немогуће на граници са земљама које нису чланице ЕУ.