latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрвати који су напали Србе пуштени на слободу

Оба нападача на Србе у Супетру на Брачу, гдје су радили као сезонци, пуштена су на слободу.

С њима је претучен и супетарски ватрогасац који их је бранио.

Нападачу (22) је због наношења тешких тјелесних повреда 26-годишњем ватрогасцу изречена мјера забране приласка, уз образложење да до сада није кажњаван, те није затражен ни затвор.

У вријеме напада он је био под утицајем алкохола (1,2 промила), а на испитивању није негирао напад, само је рекао да се ничега не сјећа, пренио је хрватски портал Индекс.

Осим 22-годишњака полиција је ухапсила и 19-годишњака који је након испитивања у полицијској станици пуштен уз прекршајну пријаву због кршења Закона о јавном реду и миру и Закона о сузбијању дискриминације.

Инцидент се догодио у недјељу поподне након фудбалског турнира Торцида куп у Супетру на Брачу када је неколико особа напало сезонце, тројицу младића из Славоније и дјевојку из Вараждина, које је од масе штитио ватрогасац (26) задобивши у том метежу вишеструку фрактуру носне кости те је хоспитализиран у сплитској болници. Повод за напад била је национална нетрпељивост, јер је неко из групе нападача питао "гдје су Срби".

Инцидент су осудили брачки ватрогасци, градоначелница Супетра Ивана Марковић, али и странка Паметно која сматра да одговорност за такве изгреде сносе сви који у политичком и јавном животу отворено заговарају нетолеранцију. Полиција и даље истражује инцидент како би дошла до осталих младића из групе која је напала сезонце, али је потврдила у међувремену да се сумња да су млади људи нападнути јер су српске националности.

– Нашем Супетрану и свима осталима који су погођени овим нападом желим што брзи опоравак и апелујем на институције да најстроже казне починитеље без имало милости – написала је градоначелница Супетра.

Она је додала да је то недопустиво те да је тјеши једино то што нико од нападача није био из Супетра.