latinica  ћирилица
10/06/2019 |  21:16 ⇒ 11/06/2019 | 08:26 | Аутор: РТРС

Република Српска неће пристати на уцјене Бошњака

Република Српска неће пристати на уцјене Бошњака кад је ријеч о формирању Савјета министара, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Гостујући у нашој емисији Укрштеница Додик је нагласио да је потребно више пажње посветити пројектима од којих корист имају сви грађани.

Као добар примјер навео је недавне договоре из Санкт Петербурга о снабдијевању гасом, који би могли бити додатни замајац привредама Републике Српске и Федерације БиХ.

Бошњаци, због немогућности рјешавања проблема у Федерацији, блокирају избор легитимног Савјета министара БиХ, поручује предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Да би прикрили неспособност да са Хрватима усагласе изборни закон, бошњачки политичари, каже Додик, Републику Српску условљавају приближавањем НАТО-у, иако је Европска унија јасно рекла да то није обавезан задатак за БиХ. 

- То је једна апатична земља са пропалом инфраструктуром и недораслим политичарима на различитим нивоима који мисле да је инаћење и дисциплиновање другога једини начин рјешавања проблема, а наравно да није - рекао је Додик.

Додик је у нашој емисији Укрштеница поновио да је у Русији прецизније дефинисао изградњу примарног гасовода од Бијељине до Бањалуке и двије гасне електране у Српској. Нагласио је да не очекује опструкцију Савјета министара у овој инвестуцији, између осталог и због тога што сарадња са Русијом, у овој области, пружа велике могућности и за Федеарцију. Уколико неко покуша зауставити пројекат гасовода, онда је БиХ бесмислена, каже Додик. И додаје да Српска нема разлог да то трпи.

- Ово су били разговори, имајући у виду функцију коју обављам, функцију предсједавајућег Предсједништва БиХ, да истакнем и потребу да се остави простор и за Федерацију за квалитетније снабдијевање гасом - додао је он.

Додик је истакао да је са министром спољих послова Русије Сергејом Лавровом, између осталог, разговарао о могућности одржавања минсистарског састанка представника Русије, Србије, Турске и БиХ, који би требало додатно да приближи ове државе и обезбиједи претпоставку бржег економског развоја Републике Српске и Федерације БиХ.

Емисију Укрштеница можете погледати ОВДЈЕ.