latinica  ћирилица
11/06/2019 |  09:01 | Аутор: СРНА

Привремено затворено 257 радњи због неиздавања рачуна

Инспектори Пореске управе Републике Српске су у првих пет мјесеци ове године у 668 случајева утврдили неправилности у евидентирању промета путем фискалних каса због чега су издали 720 прекршајних налога на укупан износ казне од 504.500 КМ, а, због неиздавања фискалних рачуна, за 257 пореских обвезника забранили су обављање дјелатности на 15 дана.
Фискални рачун - Фото: РТРС
Фискални рачунФото: РТРС

У овом периоду обављено је 1.509 контрола евидентирања промета путем фискалних каса.

Из Пореске управе Републике Српске саопштено је да су инспектори у оквиру контроле евидентирања промета путем фискалних каса открили и пет непријављених радника.

Највише објеката који нису издавали фискалне рачуне привремено је затворено у зони коју покрива Подручни центар Пореске управе у Бањалуци - 79, а потом слиједе Добој 37 и Приједор 33, те Подручни центар Бијељина, гдје су привремено била затворена 32.

На Подручном центру Зворник привремено је затворено 30 објеката, у Источном Сарајеву 24, а у Подручном центру Требиње 22 објекта.

Из Пореске управе је најављено да ће њихови инспектори наставити током цијеле године контроле евидентирања промета путем фискалних каса.

- Неиздавање фискалних рачуна показује да је пословање нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза. Пореска управа приликом контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга - навели су у Пореској управи.

Пореска управа је позвала обвезнике да поштују законске прописе, а грађане да им пријаве случајеве неиздавања фискалних рачуна.