latinica  ћирилица
11/06/2019 |  11:05 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од формирања которварошке бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја погинулим борцима у Котор Варошу, данас је обиљежено 27 година од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде, чијих је 109 припадника дало живот за одбрану Републике Српске.
Котор Варош, полагање вијенаца - Фото: СРНА
Котор Варош, полагање вијенацаФото: СРНА

Прва лака которварошка пјешадијска бригада имала је изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила Србе на овом подручју и помогла одбрани Српске, истакао је јереј Дамир Врховац, који је служио парастос.

Пуковник Которварошке бригаде Радован Шкрбић је рекао да никада не смију бити заборављени они који су животе положили за отаџбину и задужили нове генерације.

- Приоритет свих нас треба да буде борба за статус оних који су учествовали у рату, чинећи све да борцима и другима из борачке популације омогућимо стабилност, посебно изградњом стамбених објеката и приликом збрињавања и запошљавања чланова породица погинулих бораца - поручио је Шкрбић.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић рекао је да су 363 борца Которварошке бригаде рањена у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Окупљањем и обиљежавањем, уз парастос и полагање вијенаца, чувамо успомену на драге људе који су заслужни за све што данас имамо - нагласио је Савановић.

Вијенце код Спомен-обиљежја положиле су делегације општинске Борачке организације и општине Котор Варош.