latinica  ћирилица
11/06/2019 |  11:26 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Приједор: У мају регистрован 101 мигрант

У мају је на подручју Полицијске управе Приједор регистрован 101 мигрант, а у истом мјесецу прошле године 15, рекао је начелник ове управе Сретоја Вујановић.
Начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић са сарадницима - Фото: СРНА
Начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић са сарадницимаФото: СРНА

- Највише миграната - 51 регистрован је на подручју Козарске Дубице. Овај раст прати тренд који имамо од почетка године и није мај посебно карактеристичан за ову проблематику. Била су два покушаја кријумчарења људи и откривена су два починиоца из Федерације БиХ - рекао је Вујановић на конференцији за новинаре у Приједору.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је у мају забиљежено 80 кривичних дјела или за 22 одсто више него лани у истом периоду, при чему 66 из општег криминалитета, седам из привредног, четири из области безбједности саобраћаја, а због злоупотребе дроге три.

- Од 33 кривична дјела по непознатом извршиоцу расвијетљено је 25. Поднесена су 73 извјештаја тужилаштву против 77 лица, међу којима је један малољетник. Расвијетљеност по непознатом извршиоцу је 73,5 одсто, а укупна 88,9 одсто - рекао је Микановић.

Он је додао да су у мају била и два разбојништва која су ријешена у врло кратком року, при чему ових кривичних дјела није било у прва четири мјесеца.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин рекао је да су забиљежено 34 нарушавања јавног реда и мира или шест више него лани, 38 прекрашаја или пет мање него лани, додавши да је повећан број забиљежених прекршаја које уочавају полицијски службеници као што су просјачење и непрописно служење алкохола.

Према његовим ријечима, у области безбједности саобраћаја евидентирана су 2.144 прекршаја или за 42 више него лани, као и 63 саобраћајне незгоде, што је за двије мање него лани.

- Није било саобраћајних незгода са погинулим лицима, а лани су биле двије са два смртно страдала лица. Смањен је број саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима за 75 одсто и са материјалном штетом за два одсто, а повећан број са лакшим повредама за четири - навео је Милашин.

Он је додао да је из саобраћаја искључено 59 возила или за четири одсто више него лани, те 233 возача или за два одсто више него лани.