latinica  ћирилица
11/06/2019 |  15:29 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Бијељина: Станови у просјеку скупљи за око 10 одсто

Цијене нових станова у Бијељини повећане су протеклих мјесеци. Станови су у просјеку скупљи за око 10 одсто и продају се по цијени од 1.700 марака по квадратном метру.
Цијена станова - Фото: РТРС
Цијена становаФото: РТРС

Иако је у Бијељини у послијератном периоду изграђено на хиљаде нових станова, градња је и даље интензивна. Купци су најчешће грађани на привременом раду у иностранству и млађи брачни парови који станове купују на кредит.

Нови станови продају се по цијени од 1.600 и 1.700 марака за квадратни метар у првој градској зони, а у старим зградама по цијени од 1.300 марака. Купаца увијек има, посебно за мање станове.

- Најчешће се купују мали станови са једном спаваћом собом. То се може уклопити у неких 36 до 45 квадрата  и то су веома тражени станови, а на тржишту их нема пуно - навео је Жељко Деспотовић агент продаје СИМ некретнине таквих станова.

Грађевинарство је већ годинама у експанзији, па се посљедњих година појавио и већи број нових грађевинских предузећа. Они који имају већ изграђену позицију на тржишту и повјерње купаца немају проблема са продајом станова.

Труде се кажу да не повећавају цијене, иако су за 10 до 20 одсто поскупјели сви трошкови.

- Свакако да је зарада много мања. Ми бисмо подигли цијене, али тржиште је тренутно такво, да не би било купаца, тако да се засад задовољавамо и овим цијенама - рекла је Драгана Гајић директорица Техника инжењеринга.

Банке су посљедњих година значајно смањиле камате на кредите, али и камате на штедњу, па купци лакше долазе до новца, а они који га имају више улажу у некретнине.

Према подацима Републичког завода за статистику цијена нових станова на крају прошле године била је већа за око десет одсто у односу на исти период 2017. године.