latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:01 | Аутор: СРНА

Јерковић: Створити услове за опстанак Хрвата

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић изјавио је да је у 67 жупа у Српској регистровано око 8.000 Хрвата који су старије животне доби, те упозорио да, уколико се не буде интензивније радило на опстанку хрватског народа, убрзо га неће бити на овим просторима.
Јосип Јерковић - Фото: СРНА
Јосип ЈерковићФото: СРНА

- Уколико се међународни фактори и донатори не побрину за Хрвате у Републици Српској и њихов опстанак, бојимо се да их за кратко вријеме овдје неће бити - рекао је Јерковић новинарима након састанка са представницима регистрованих удружења која раде на повратку Хрвата на подручју Српске.

Он је упозорио да су највећи проблеми Хрвата који желе да се врате на ове просторе незапосленост и неријешено стамбено питање.

- Потребно је омогућити опстанак људи који су се вратили, али и створити услове да се врате они који су отишли -, каже Јерковић.

Он је навео да тренутно има око 10.000 захтјева за обнову и враћање имовине, те да нема донатора заинтересованих за улагања, како би овај проблем био
ријешен.

- Не можемо чекати да Влада Српске, која је већ много учинила путем Министарства за избјеглице и расељена лица, обнови све објекте који су неопходни Хрватима јер нема довољно средстава, а није ни праведно да то сама уради - сматра Јерковић.

Представник саборског Одбора за Хрвате изван Хрватске и политички представник Хрвата у БиХ Божо Љубић рекао је да је данашњи састанак показао интересовање и приврженост Хрвата који живе у Републици Српској свом завичају БиХ, те да је то темељ на којем се може градити активизам у будућности.

- Кључ функционалности и опстанка БиХ лежи у поштовању конститутивних права и хрватског народа у БиХ, а кључ функционалности Републике Српске је у поштовању конститутивних права мањинских народа у Српској - рекао је Љубић.

Он је истакао значај залагања Хрватског народног сабора и Хрватске за опстанак Хрвата у БиХ, а самим тим и Републици Српској, јер се не може очекивати да се Хрвати који су остали и који су старије животне доби, сами изборе за своја права.

- Емпиријски је доказано да, 24 године након рата, БиХ успостављена на Дејтонским принципима који су још дерогирани интервенцијом високог представника, нити је праведна, нити функционална и на свом европском путу мораће да доживи уставну трансформацију" -рекао је Љубић.