latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:51 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Хитно ријешити проблем плутајућег отпада

Неопходно је превентивно дјеловати, прије свега у федералним општинама и заједничким снагама са ФБиХ обезбиједити средства за санацију постојеће мреже на ријеци Врбас да би се спријечило доспијеће отпада у језеро Хидроелектране Бочац, рекла је помоћник министра за заштиту животне средине Републике Српске Свјетлана Радусин.
Састанак у ХЕ Бочац - Фото: СРНА
Састанак у ХЕ БочацФото: СРНА

Радусинова је након данашњег састанка, одржаног у ХЕ Бочац чији је циљ рјешавање проблема плутајућег отпада у сливу ријеке Врбас, рекла новинарима да је договорено да се иницира постављање још једне мреже изнад локације Еко-центра "Бочац" да би се спријечио или смањио доток отпада, те да се у наредном периоду обаве разговори и нађе начин да и хидроелектране које су узводно од ХЕ Бочац учествују у чишћењу овог отпада.

Она је навела да је ресорно министарство Српске слало дописе федералном Министарству за заштиту животне средине и федералном Фонду за заштиту животне средине да учествују у рјешавању овог проблема, али да одговоре нису добили.

- Иако су позвани данашњем састанку се нису одазвали представници овог министарства, као ни све позване општине из ФБиХ што говори о њиховом схватању проблема и наредној ангажованости. Представници општине Јајце који су присуствовали састанку, рекли су да имају једну мрежу за сакупљање отпада из те општине и то доказује да имају одговоран приступ проблему - рекла је она.

Према њеним ријечима, сви представници ФБиХ треба да схвате колики је ово проблем и да се укључе у његово рјешавање.

Радусинова је истакла да ће ресорно министарство Српске реаговати према федералним институцијама како би се изашло са конкретним приједлозима и финансијским средствима за реализацију заједничких пројеката за оба ентитета.

Она је рекла да је изградња мреже у Еко-центру Бочац коштала око 80.000 КМ и навела да није само мрежа рјешење, већ је проблем и како отпад сакупити и гдје га збринути.

Вршилац дужности директора Хидроелектрана на Врбасу Горан Милановић је рекао да ово предузеће не може да буде једина адреса за рјешавање проблема.

- Указали смо на проблем мреже која мора да буде квалитетно ријешена да би могла да издржи сва оптерећења - навео је он.

Милановић је додао да је покренута процедура избора извођача за чишћење отпада али, како је нагласио, "шта то вриједи чишћење када се отпад у континуитету враћа".

Он је позвао град Бањалуку да се укључи у рјешавање овог проблема јер је у интересу грађана да пију здраву воду.

Начелник општине Шипово Милан Ковач сматра да је неопходно брзо рјешавање проблема отпада у ХЕ Бочац и да у то треба да се укључе фондови Српске и Федерације, град Бањалука и ХЕ Бочац.

- Друга дугорочна мјера је да се проблем делегира електропривредама Српске и ФБиХ јер су њима дате воде на управљање и оне морају да издвоје дио средстава за рјешавање ових проблема - рекао је он.

Главни федерални водни инспектор Мирсад Смајилагић рекао је да постоји већи број нелегалних депонија на обалама ријеке Врбас и позвао комуналне инспекције локалних федералних општина уз ову ријеку да се још више ангажују како би се ријешио овај еколошки проблем.

Због обилних падавина које су недавно погодиле Бањалуку, велика количина отпада доспјела је у језеро Бочац након пуцања заштитне мреже Еко-центра "Бочац".