latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:14 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

Случај "Копрена": Међусобне тешке оптужбе МУП-а Српске и Oкружног тужилаштва

Расвјетљивање убиства Бојана Копрене из Бањалуке из 2014. године, проузроковало је међусобне тешке оптужбе Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Бањалучког окружног тужилаштва.

Док МУП тврди да је пронашао доказе о убицама, Тужилаштво на слободу пушта осумњичене и покреће истрагу против полицијских инспектора, јер сматра да су доказе изнудили.

Полицијски инспектори су јуна прошле године ухапсили браћу Бошка и Богдана Диљевића за које су, како су тврдили, прикупили доказе да су убили Бојана Копрену. Тврдили су да имају и изјаву свједока који је видио убиство.

И поред тога, тужитељка Татјана Нинковић је Диљевиће пустила на слободу. МУП се због ове одлуке жалио Високом судском и тужилачком савјету БиХ, наводећи, како кажу, грешке поступајућег тужиоца.

- Такође је чудно да наредног дана, 21.6.2018. године, након што је Извјештај о почињеном кривичном дјелу против осумњичених достављен на протокол Окружног јавног тужилаштва, поступајући тужилац Нинковић Татјана позива телефоном свједока у овом кривичном предмету, чија улога је кључна, јер је очевидац кривичног дјела и на неки начин га упозорава да ће морати свједочити пред осумњиченим лицима и да ли је тога свјестан, што код свједока изазива несигурност, па се поставља питање који је интерес тужиоца у овом кривичном предмету - да свједок свједочи или да не свједочи - наведено је у саопштeњу МУП-а ВСТС БиХ.

Одлукама бањалучког Тужилаштва, у овом случају, потпуно је незадовољан министар унутрашњих послова Драган Лукач. Неразумљиво му је, каже, да осумњичени и поред увјерљивих доказа буду пуштени, а да инспекторима на терет буде стављена наводна изнуда исказа.

- И оптужује наше инспекторе који су радили на доказивању и сад се тражи од МУП-а да построји своје инспекторе који су учествовали у истрази да доведу човјека којег сумњичимо за убиство да препозна ко га је од инспектора, наводно, ударио - истакао је Лукач.

Окружно тужилаштво Бањалука потврдило је да је обуставило истрагу против браће Диљевић и покренуло истрагу против полицијских инспектора.

- Тужилаштво је 28.јуна 2018. донијело наредбу о спровођењу истраге против два НН полицијска службеника УКП-а Републике Српске, због кривичног дјела Изнуђивање исказа, почињено на штету Бошка Диљевића - навели су из Окружног тужилаштва Бањалука.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ саопштавају да су примили приговор МУП-а на рад тужитељке Татјане Нинковић и да одлуку још нису донијели.

Нинковићева је одлуку да на слободу пусти осумњичене Диљевиће образложила тиме што није пронађено тијело Копрене.

РТРС сазнаје да је вјештачењем, у истрази, утврђено да кост стопала, пронађена у јами шуме Дреник, припада Бојану Копрени.

Да ли је идентификовано тијело Копрене и с тим податком упозната породица, из Тужилаштва ће, кажу, одговорити сутра.