latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачи одликовао бившег америчког предсједника (ВИДЕО)

Некадашњи амерички предсједник Бил Клинтон и некашња државна секретарка САД, Медлин Олбрајт, допутовали су у Приштину, гдје ће присуствовати обиљежавању 20. годишњице од уласка НАТО снага на територију Космета
(Фото: KosovaPress) - Фото: Screenshot
(Фото: KosovaPress)Фото: Screenshot

Некадашњи амерички предсједник Бил Клинтон и некашња државна секретарка САД, Медлин Олбрајт, допутовали су у Приштину, гдје ће присуствовати обиљежавању 20. годишњице од уласка НАТО снага на територију Космета, што Албанци обиљежавају као ослобађање од "српског терора".

Клинтона су на аеродрому дочекали шеф дипломатије привремених приштинских институција Беџет Пацоли и бивша предсејдница тзв. државе Косово Атифета Јахјага.

- Добродошли назад, предсједниче Клинтон. Косово данас је ваша успјешна прича о изградњи државе. Ваше вођство прије двадесет година против тираније у корист слободе и демократије било је кључно за отварање новог поглавља у људској историји. Дали сте медународном праву и политици хуману димензију - навео је Пацоли на свом фејсбук профилу поводом Клинтоновог доласка.

Некадашњи амерички предсједник је био један од кључних људи који је утицао на одлуку да НАТО интервенише на Косову и Метохији из наводно хуманитарних разлога, док је Олбрајтова у истом периоду била државна секретарка САД, коју Албанци сматрају веома заслужном за доношење једностране одлуке о косовској независности.

Непосредно по доласку Клинтон се састао са предсједником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који му је уручио орден "Слобода", пренио је приштински Зери.

Тачи је у ријечи захвалности удјенуо и своју тезу о наводном геноциду на КиМ.

- Захваљујемо вам на акцији коју су предузели да зауставите српски геноцид 1999. године. Веома сам захвалан за подршку Сједињених Држава Косову. Историја Косова и САД је заједничка прича о успјеху, ви сте наш херој - рекао је Тачи.

Захваливши на одличју, Клинтон је, преносе медији, рекао да "Косово заслужује прикључење ЕУ и НАТО".

Олбрајтова је у Приштину допутовала поподне, а на аеродрому ју је дочекала бивша косовска предсједница Атифете Јахјага.