latinica  ћирилица
12/06/2019 |  12:06 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

На путевима Српске радарске камере у необиљеженим полицијским возилима (ФОТО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске представило је у Бањалуци систем радарске камере уграђен у необиљежена полицијска возила која ће се користити за мјерење брзине вожње.

Ова возила наћи ће се већ од сутра на путевима Српске ради спречавања прекорачења брзине вожње и санкционисања возача. 

Фото: РТРС

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је, на представљању овог система, да ће возила са радарским камерама бити паркирана и мјерити брзину кретања возила у одласку и доласку након чега се обрађују подаци и шаљу возачима ако су прекорачили дозвољену брзину.

- Уређај може радити у покрету при чему мјери брзину свих возила у доласку и одласку, као и у покрету као пресретач уз директну контролу полицијских службеника када се на лицу мјеста санкционишу возачи - појаснио је Ћулум.

Према његовим ријечима, вриједност набављених уређаја је 177.000 КМ.

Фото: РТРС

Опрему је за потребе МУП-а Републике Српске набавила Агенција за безбједност саобраћаја, а на основу Програма утрошка средстава која уплаћују друштва за осигурање и филијала друштава за осигурање из Федерације БиХ.

Директор Агенције, Милија Радовић, нагласио је да је брзина узрок сваке друге саобраћајне незгоде са тешко повријеђеним или погинулим лицем. Каже да ће набављени уређаји допринијети сигурности на путевима и да ће спасити много живота.

Фото: РТРС

Радовић је појаснио да су набављени радари најновија технологија која евидентира прекрашаје возила и у доласку и у одласку, са довољне удаљености, тако да ниједно возило које је у прекршају неће остати незабиљежено.