latinica  ћирилица
12/06/2019 |  15:36 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Јуричевић: Влада Српске помаже повратнике и обнову

Замјеник директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграцију Драган Јуричевић истакао је данас на 20. јубиларном сусрету повратника у Горњем Хасићу код Шамца да је Влада Српске помагала у досадашњем периоду повратак и повратнике у цијелој Посавини и Републици Српској, издвајајући велики новац.
20. јубиларни сусрет повратника - Фото: СРНА
20. јубиларни сусрет повратникаФото: СРНА

Он је навео да Влада Српске додјељује неповратна средства за останак и опстанак повратника, помоћ за бављење пољопривредом, сточарством и занатством.

Јуричевић је истакао да Секретаријат за расељена лица и миграције наставља да ради исте послове које је радило дојучерашње Министарство за избјегла и расељена лица.

- Сада имамо пар пројеката, између осталог пројекат регионалног стамбеног збрињавања, у оквиру ког се један дио кућа ради и у Шамцу - навео је Јуричевић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је задовољан улагањем у повратничке мјесне заједнице и рјешавање њихових проблема, те да су за 2019. годину буџетом предвидјели 32.000 КМ за појединачне проблеме повратника, плус учешће у пројектима које суфинансирају.

- Протеклих дана обезбиједили смо од федералног Министарства за избјегла и расељена лица 93.000 КМ за асфалтирање пута у насељу Јелас према депонији који је био кључни проблем свих ових 20 година. Очекујемо реализацију тог пројекта и подршку Републичког секретаријата за избјегла и расељена лица око 60.000 КМ, уз учешће општине као и свим осталим пројектима - рекао је Милићевић.

Он очекује да ће тај пројекат бити ријешен у току ове године, наводећи да су општинске службе започеле рјешавање питања нелегалног отпада.

- У протеклих годину дана предузели смо низ активности око те депоније кроз чешће и интензивније одржавање тог простора који није проблем само повратничке популације него и цијеле општине Шамац - навео је Милићевић.

Делегат у Вијећу народа Републике Српске из хрватског народа Ђуро Ивановић истакао је да је циљ овог сусрета повратника да анализирају стање у повратничким мјесним заједницама, те да анимирају јавност и укажу на проблеме у инфраструктури, обнови, здравству и слично.

- Са позиције на којој се налазим мало је теже обезбиједити конкретну помоћ, али када су у питању инфраструктурни пројекти гдје се лобира и траже средства онда је позиција далеко јача и боља у односу на позиције на којима сам до сада био. Врло брзо ће се то примијетити на терену - навео је Ивановић.