latinica  ћирилица
13/06/2019 |  10:51 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Кошарац: Иницијатива за сазивање хитне сједнице - опасна и противуставна

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је да се иза иницијативе групе посланика за сазивање хитне сједнице овог дома крије опасна, противуставна и противзаконита намјера да се продужи технички мандат Савјету министара у којем сједе нелегитимни представници српског народа и Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Нисмо изненађени чињеницом да су се овом захтјеву придружили посланици СДС-а и ПДП-а, чији министри и даље сједе у Савјету министара у техничком мандату и безрезервно подржавају политику СДА и Бакира Изетбеговића, који на силу, уцјенама и притисцима у којима учествује и један дио међународних представника у БиХ, хоће да иду према чланству у НАТО-у упркос јасно израженој вољи српског народа и подршци СНСД-у и политичким партијама које се залажу за војну неутралност Републике Српске и БиХ - нагласио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је истакао да је шокиран изјавом предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића, који проблематизује и покушава да доведе у питање садржај и значај Резолуције Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и војној неутралности Српске.

- Такве изјаве представљају директну подршку бошњачким политикама и оним међународним факторима, који не поштују вољу и интересе српског народа и који по сваку цијену покушавају да направе НАТО-границу између Србије и Републике Српске. Због оваквих изјава и пробосанске политике СДС-а и ПДП-а, те двије странке су прихватљиве у Сарајеву, док се Републици Српској ускраћује уставно и законско право да има своје легално изабране представнике у Савјету министара БиХ - упозорио је Кошарац.

Каже да постоји очигледна намјера СДС-а, ПДП-а и дијела бошњачких политичких странака у Сарајеву да се СНСД-у припише кривица за нефункционисање Парламентарне скупштине БиХ, што није тачно.

- Не пристајемо да дајемо легитимитет одлукама Савјета министара у техничком мандату и против смо очигледног сукоба интереса, будући да су министри у том Савјету министара истовремено и посланици у парламенту БиХ - поручио је Кошарац.

Потврдио је да се посланици СНСД-а неће појавити на хитној сједници Представничког дома, иако би, како каже, имали много тога да кажу о ситуацији у правосуђу БиХ, као и о мигрантској кризи.

- На сцени је очигледан покушај СДА и једног броја међународних званичника да поново овладају правосудним институцијама БиХ, и то у тренутку када су, коначно, на ред дошли случајеви ратних злочина над Србима и када се воде процеси против бошњачких ратних генерала, те полицијских и цивилних структура одговорних за те злочине. Питали бисмо министре /Драгана/ Мектића, /Мирка/ Шаровића и /Игора/ Црнатка зашто се мјесецима не усваја ревидирана стратегија за процесуирање ратних злочина, која не одговара бошњачким странкама и посебно врху СДА - рекао је Кошарац.

Он је поручио да је апсурдно да хитну сједницу Представничког дома тражи министар - посланик Драган Мектић, чије је министарство директно одговорно за продуковање мигрантске кризе и које није урадило ништа да спријечи нелегални улазак више десетина хиљада миграната у БиХ.

- Имали бисмо шта да кажемо о улози неких од најближих Мектићевих сарадника и званичника Министарства безбједности у изазивању мигрантске кризе и сумњивој сарадњи са појединим међународним хуманитарним организацијама, од којих су имали директну или индиректну корист. Доћи ће вријеме када ћемо о томе говорити, са конкретним именима и доказима, и у парламенту и у новоизабраном Савјету министара БиХ - поручио је Кошарац.