latinica  ћирилица
13/06/2019 |  11:30 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Гори танкер у Оманском заливу

Нафтни танкер норвешке компаније Фронтлајн и даље је у пламену у Оманском заливу, али није потонуо, саопштио је данас портпарол фирме позивајући се на информације са оближњег брода.

Технички оператор брода Фронт алтер саопштио је да узрок експлозије још није познат.

Медији су раније пренијели, позивајући се на неименоване изворе, да су два танкера нападнута у Оманском заливу и да је један од њих погођен торпедом.

Посаде оба брода су евакуисане и пребачене у оближњу иранску луку Јаск, јавила је иранска државна агенција ИРНА.

Ирански медији тврде да су нападнута два таква танкера у Оманском заливу. Одјекнуле су двије експлозије.

Либански медији тврде да један танкер већ тоне.

Овај, посљедњи у низу инцидената, стиже мјесец дана након што су два танкера Саудијске Арабије нападнути у водама Уједињених Арапских Емирата. Они су преносили нафту за САД, а Вашингтон сматра да иза тог напада стоји Иран.

Све то проузроковало је пораст тензија на релацији Вашингтон - Техеран, који ионако виси на ивици сукоба.

Најновији инцидент догодио се рано јутрос, у Оманском заливу, када су се чуле двије експлозије на танкерима који превозе нафту, пренијела је иранска државна телевизија.

Оцијењено је да се ради о нападу на танкере. Касније се сазнало да се ради о танкеру компаније Фронт лајн и другом, Кокука Курејџес, који полови под заставом Панаме.

Пакистански извори навели су да су нападнути танкери послали неколико позива за помоћ.

Истовремено, британска поморска служба, коју води Краљевска морнарица, послала је упозорење на "неспецифичан инцидент у Оманском заливу". Послато је и упозорење својим бродовима који плове у тим водама на екстреман опрез, тим прије што се нису стишале тензије између САД и Ирана.

Огласила се и америчка Пета флота, која је саопштила да је примила хитне позиве од два нападнута танкера. Такође се наводи и да је Америка укључена у истрагу ко је напао танкере, као и о чијим танкерима се ради.

Званични Оман саопштио је да је нападнут најмање један танкер. Либански медији пренијели су као хитно да је један танкер већ кренуо да тоне, и да је ријеч о "танкеру компаније Фронт лајн". Међутим, портпарол те компаније је демантовао ту вест, рекавши да њихов танкер и даље гори, али да није потонуо.