latinica  ћирилица
13/06/2019 |  11:37 | Аутор: РТРС

Линта: Пријетње Србину у Дубровнику - доказ проусташтва и мржње

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је оцијенио да је најновија пријетња Србину из Требиња да напусти Дубровник у року 24 часа један у низу доказа да проусташке снаге настављају да систематски шире мржњу и све чешће позивају на насиље над Србима.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта у саопштењу наводи да јаке проусташке снаге у Хрватској предводе Католичка црква на челу са већином бискупа, бројна удружења ратних ветерана, ХДЗ и остале политичке странке десне оријентације, као и Хрватска радио-телевизија и већина медија и портала.

- Проусташке снаге прећутно или отворено подржава хрватски државни врх јер нема политичке воље да покрене борбу како би Хрватска поштовала европске вриједности, односно људска права, антифашизам и владавину права - истиче Линта.

Проусташке снаге, каже Линта, величају усташке злочинце као борце за слободу, геноцидну НДХ називају правом хрватском државом, а Србију и крајишке Србе званично су у срамној "Декларацији о домовинском рату" из 2000. године назвали агресорима.

- Хрватска неће ни по коју цијену да се одрекне усташке злочиначке идеологије, геноцидне НДХ и мита о "домовинском рату" - оцјењује Линта.

Сезонски радник из Требиња напустио је Дубровник након што је добио пријетњу чланова навијачке групе Торцида, преноси "Дубровачки дневник".

У тексту се наводи да Требињац ничим није могао изазвати гњев локалних националиста и насилника осим чињеницом да је Србин и да је на руци имао тетоважу Црвене звезде коју је сакривао.

Случај наводно није пријављен Полицијској управи дубровачко-неретванској и засад нема детаљнијих информација да ли је покренута истрага.