latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:07 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Ћулум: Полиција не може утицати на одлуке тужиоца у случају "Копрена"

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је данас да су тражили да у новом Закону о кривичном поступку полиција има право приговора или жалбе на одлуку тужиоца јер је апсурдно да учествује у истрази, а нема право приговора у истрази.

Говорећи о одлуци тужиоца да обустави истрагу против двојице осумњичених за убиство Бојана Копрене из Бањалуке, Ћулум је истакао да ће идуће седмице имати састанак са главним тужиоцем Окружног јавног тужилаштва Желимиром Лепиром и да ће једна од тема бити и случај "Копрена".

- Ту је дошло до несугласица између полиције и тужилаштва, али настојаћемо да то превазиђемо. У сваком случају, у том предмету полиција и тужилаштво мораће да наставе истрагу - рекао је Ћулум новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, полиција тренутно не може да утиче на одлуку тужиоца који је самосталан у доношењу одлуке, нити има право приговора или жалбе.

- По закону тужилаштво је надлежно за истрагу, тужилац руководи истрагом или надзире истрагу, треће варијанте нема. Ако је тако онда ћу тражити да тужилаштво подноси извјештај Народној скупштини када је ријеч о криминалитета јер су они намјеродавнији за то, а полиција ће подносити извјештај који се тиче јавног реда и мира и саобраћаја - нагласио је Ћулум.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука као кључни доказ за обустављање истраге против Бошка и Богдана Диљевића из Бањалуке, који су били осумњичени за убиство Бањалучанина Бојана Копрене, навело је да је свједок Жељко Голубовић одустао од изјаве којом их је доводио у везу са убиством, док у Министарству унутрашњих послова Републике Српске тврде да Диљевиће са убиством повезују још два свједока и докази, што је тужилац занемарио.