latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:13 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Живе у Босанском Петровцу, школују се у Дринићу

У основној школи "Ахмет Хромаџић" у Босанском Петровцу, још нема националне групе предмета, иако школу похађа 100 ученика, српске националности. Због тога, велики број малишана путује на осмогодишње школовање у Републику Српску, у општину Дринић, која је 10–ак километара удаљена од Федерације.

Док родитељи српске дјеце захтјевају програм националне групе предмета, надлежни ове основне школе, али и власти Федерације тврде да до сада нису добили званичну иницијативу.

53 основца из Босанског Петровца, основну школу похађају у Дринићу.

На свакодневно путовање, најмлађи основци се не жале и наводе њима познате разлоге за школовање у Републици Српској.

Ипак, национална група предмета, један је до разлога због чега су се родитељи одлучили да се њихови основци из Федерације БиХ школују у Српској.

- Главни разлог је наставни план и програм Републике Срспке, јер родитељи желе да дјеца похађају школу по том плану и програму - каже Николина Ђаковић, педагог у ОШ у Дринићу.

Родитељи дјеце, српске националности, захтјевају да се у централну Основну школу "Ахмет Хромаџић" у Босанском Петровцу, уведе и национална група предмета, по наставном програму Републике Српске.

- То је важно због очувања националног идентитета, мислим да сви конститутивни народи треба да изучавају свој језик и своју културу и историју - рекла је Маријана Ђумић, родитељ из Босанског Петровца.

Надлежни Основне школе "Ахмет Хромаџић" и представници ресорног кантоналног министарства, тврде да је национална група предмета омогућена у подручним школама али да за централну, до сада није било инициајтиве иако ову образовну установу похађа 100 дјеце српске националности од укупно 370 ученика.

- Заиста сам изненађена овом иницијативом. До сад нисмо имали ни примједбе нити је неко захтјевао од раније да се уведе национална група предмета - истакла је Мујасира Каваз, директор ОШ "Ахмет Хромаџић" Босански Петровац.

Жалбе родитеља по питању националне групе предмета, стигле си и на адресу начелника општине. Пронаћи начин за рјешење овога проблема циљ је локалних власти, а, како тврде, и кантоналног министарства.

- Ми као локална заједница имамо обавезу и одговорност да потребе наших догађаја идентификујемо, да покушамо изнаћи механизме за рјешавање њихових проблема - навео је Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац.

Аднан Кресо, помоћник министра за предшколско и основно образовање УСК-а рекао је да ће родитељима бити омогућено свако законско право које прописује, а налази се у образовним прописима УСК.

Због останка и опстанка повратничког становништва у овим крајевима, изналажење рјешења за овај проблем је неопходно.

- Ако можемо урадити и задржати ту дјецу која станују поред школе, а путују по 15 километара, сувишно је излагање и физичким напорима и финансијском трошку - истиче Прошић.

Српски језик, Моја околина, Природа, Географија и Историја, као национална група предмета, требали би већ од септембра мјесеца да буду заступљени у Основној школи "Ахмет Хромаџић" у Босанском Петровцу.

Међутим, да ли ће то значити да ће и тада основци путници школовање у Дринићу замјенити повратком у родни Босански Петровац, остаје неизвјесно.