latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:37 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Пријем за најбоље основце и средњошколце (ФОТО)

Ученицима основних и средњих школа у Републици Српској који су остварили најбоље резултате на такмичењима данас су уручене награде у Административном центру Владе Српске у Бањалуци гдје је у њихову част организован и пријем и свечани програм.

Награђени су и наставници који су заслужни за успјехе ученика на такмичењима које организује Републички педагошки завод, републичким такмичењима музичких школа и спортским такмичењима.

Пријем за најуспјешније ученике и наставнике организовали су министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић, а присуствовали су и предсједница Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Међу награђенима је и ученик другог разреда Основне музичке школе "Владо Милошевић" у Бањалуци Николај Роћеновић, који је врхунске резултате постигао свирајући трубу.

Пријем за најбоље основце и средњошколце

- Био сам на много такмичења, а ове године сам био на међународном "Даворин Јенко" у Београду, републичком у Приједору и школском у Бањалуци. У Београду сам освојио прву награду, а у Приједору и Бањалуци специјалну награду са максималним бројем бодова - рекао је Роћеновић, који је почео свирати са шест година, а у средњој школи ће труби додати и клавир.

У школској 2018/2019. години било је 564 побједника републичких такмичења, а међу њима су 73 основца који су освојили прва мјеста на републичком такмичењу из математике, информатике, физике, хемије, српског језика, енглеског, њемачког, француског и руског језика, вјеронауке, такмичења у саобраћају, школских хорова, те за најбољи ликовни и литерарни рад о Дану Републике и сјећању на жртве у концентрационом логору Јасеновац.

Пријем за најбоље основце и средњошколце (Фото: РТРС)

Међу побједницима је 35 ученика средњих школа, који су побједници на републичком такмичењу из математике, рачунара и програмирања, компјутерског конструисања, основа електротехнике са електроником, физике, механике, књиговодства, монетарне економије и банкарства, српског, енглеског, француског и руског језика, историје, те конкурса за ликовне и литерарне радове о Дану Републике Српске и сјећању на жртве у концентрационом логору Јасеновац.

Из музичких школа је стигло 211 побједника, а они су освојили прва мјеста на такмичењима музичких школа на републичком нивоу у различитим категоријама као што су виолина, гитара, хармоника, виолончело, тамбура, клавир и друге.

Министарство породице, омладине и спорта организовало је спортска такмичења, а пријему је присуствовало и 245 побједника у спортским дисциплинама попут атлетике, спортске гимнастике, малог фудбала, кошарке, одбојке и рукомета.