latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:33 | Аутор: СРНА

Приједор: Милион КМ за три нова пројекта водоводне инфраструктуре

У Приједору би ове године требало да буду реализована три нова пројекта у области водоводне инфраструктуре, укупне вриједности 1.010.227 КМ, која су финансирана из програма Владе Швајцарске, најавила је шеф градског Одсјека за стратешко планирање, управљање пројектима и развојем града Зинајда Хошић.
Приједор - водоводна мрежа - Фото: РТРС
Приједор - водоводна мрежаФото: РТРС

Хошићева је рекла да је ријеч о Пројекту општинског економског и еколошког управљања , у оквиру којег ће бити изграђена примарна и секундарна водоводна мрежа са замјеном постојећих прикључака у Улици Иве Андрића у Гомејници, у вриједности од 275.376 КМ.

- У оквиру пројекта биће замјењени и санирани постојећи цјевоводи и кућни прикључци у Улици Шесте крајишке бригаде у Гомјеници, чија је вриједност 93.434 КМ, те у дијелу насеља Чиркин Поље, у вриједности од 585.000 КМ - рекла је Хошићева.

Она је подсјетила да је Приједор једна од 18 локалних заједница у БиХ које учествују у МЕГ пројекту, који функционише тако што се из године у годину прати испуњеност услова и напредак учесника и на основу тога им се додјељују средства за наредне пројекте.

- Град је добио основни грант од 160.000 швајцарских франака, због великог процента напретка у испуњености МЕГ критеријума, као и 90.000 франака награде за добре резултате и пласман у топ три јединице локалне самоуправе, од 18 колико их учествује. Тако је Приједор, кроз пројекат МЕГ, у овој години добио укупан грант од 250.000 франака, што тренутно износи око 435.000 КМ, а најмање толико ће бити издвојено из буџета града - истакла је Хошићева.

Према њеним ријечима, услов донатора је да локална заједница обезбиједи једнак износ новца колико и донатор, као и да сноси трошкове ПДВ-а и надзора, па се тако долази до укупне вриједности ова три пројекта чија реализација би требало да почне у овој години.

Она је навела да је циљ да се смањи количина неприходоване воде по којој је приједорски "Водовод" на почетку реализације МЕГ пројекта имао 80 одсто губитка воде у систему и био водећи због разуђености и дотрајалости своје мреже.

- МЕГ има двије фазе које се завршавају 2020. године и очекује се и трећа која би трајала до 2027. године. У Приједору смо примарну мрежу завршили, а на секундарној још има посла. Од 27 критеријума које донатор и УНДП као имплементатор оцјењују, ми смо на крају 2018. имали напредак од 80,56 одсто у односу на почетак 2017. године - додала је Хошићева.

Осим Приједора, локалне заједнице у којима се проводи МЕГ пројекат су Тешањ, Теслић, Сански Мост, Прњавор, Козарска Дубица, Костајница, Калесија, Градишка, Градачац, Грачаница, Добој, Цазин, Босанска Крупа, Бихаћ, Жепче, Велика Кладуша и Тузла.

Набоље пласиране локалне заједнице, осим Приједора, су Градишка и Тешањ.