latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:42 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Покушаћу Трамповим људима да укажем на стање на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће у наредних 10 дана покушати да разговара са неким од високих функционера САД, како би указао на то какво је насљеђе оставила америчка демократска администрација и шта су урадили њени бивши званичници Бил Клинтон и Мадлен Олбрајт.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Поново ћу да упутим писани позив америчком председнику Доналду Трампу да посети Србију, а покушаћу са неким од његових најближих сарадника да разговарам о ситуацији на Космету и тражим подршку за компромисно решење - рекао је Вучић новинарима у Београду.

Коментаришући ријечи замјеника помоћника америчког државног секретара Метјуа Палмера да је Америка увијек уз Косово, Вучић је рекао да ће Америка наравно да штити Косово као независну државу, те да то да ради и Њемачка и друге земље Квинте.

- Утолико је наш проблем већи и тежи. Они то мисле и то за нас предстваља кључни проблем. Наше је да се боримо за наше државне и националне интересе и за сада смо успевали - рекао је Вучић и подсјетио на велики број повучених признања Косова.

Он је додао да једна мала Србија, када је снажна и чврста и када има углед, може да постиже одређене резултате, иако ограничене.

Када је ријеч о самиту о западном Балкану 1. јула у Паризу на којем би требало да се разговара о Косову, Вучић је рекао да ће се видјети да ли ће га бити, и ако га буде, каква ће бити агенда.

Када је ријеч о прослави уласка НАТО на Косово и Метохију у Приштини, Вучић је рекао да је видио да није било много Албанаца, јер су потпуно фрагментисали политичку сцену, те да присталице Рамуша Харадинаја и других политичара нису хтјеле да присуствују, зато што је Хашим Тачи довео своје људе.

- Све је то њима за унутрашњу употребу, уз захвалност Америци и причу да су им највернији савезници. Ја не бих да говорим јесу ли верни или нису, нека Американци само процене. Ми морамо да будемо верни себи, свом народу и грађанима, да поштујемо своје пријатеље и да немамо непријатеље, а оне који су некада ибли да покушамо са њима да имамо уравнотежене и нормалне односе - додао је Вучић.