latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:17 | Аутор: СРНА

Лазић: Спорне поједине одредбе уредбе о стамбеном збрињавању

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила незадовољна је појединим одредбама уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата и тражиће да се о њима изјасни Уставни суд Српске, рекао је замјеник предсједника ове организације Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Лазић је оцијенио да је примјена уредбе, коју је Влада Српске донијела у марту, "веома дискутабилна" јер у њој има доста ствари које породице погинулих не могу да остваре.

- Тражили смо да дјеца која су остала без родитеља имају право на стамбено збрињавање, као и дјеца старија од 26 година. Проблем је и што право на стамбено збрињавање немају лица која су наплатила нематеријалну штету иако нико те износе није добио одједном, него у дужем периоду - рекао је Лазић новинарима у Бањалуци у паузи сједнице Предсједништва ове организације.

Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца, Лазић каже да су у овој организацији задовољни, наводећи да у текућој години треба да буде запослено 190 дјеце.

Он је додао да је 2012. године на Заводу за запошљавање било 3.687 дјеце погинулих бораца, а данас њих 990.

Лазић истиче да је приправнички стаж до сада искористило 620 дјеце погинулих бораца.

Према његовим ријечима, наредни корак Организације биће захтјев Влади Српске и ресорном министарству да се сачини стратегија запошљавања дјеце погинулих бораца како би овај процес потпуно био завршен 2020. године, а тражиће и да се провјери ко су активни, а ко пасивни тражиоци посла.

Боро Пеулић из Организациије заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Прњавор рекао је да уредбом о стамбеном збрињавању ни 10 одсто људи неће остварити то право.