latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:42 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Иако су и даље министри: Пендеш, Ђапо, Мектић и Шаровић примили посланичке паушале

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ до сада је одржао само једну сједницу, и то ону конститутивну у децембру прошле године, па се не може рећи да су се парламентарци баш "нарадили" и заслужили своје паушале.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Посланицима Представничког дома ПС БиХ Марини Пендеш (ХДЗ), Едити Ђапо (СББ), Мирку Шаровићу и Драгану Мектићу (СДС) исплаћени су посланички паушали након што су преузели мандат 6. децембра прошле године.

Према подацима до којих је дошао портал factor.ba из сектора за финансије Секретаријата ПС БиХ, актуелна министарка одбране БиХ Марина Пендеш на име паушала до сада је примила 1.427,08 КМ.

Федералној министарки животне средине и туризма Едити Ђапо исплаћен је паушал од 3.465,80 КМ. По 3.465,80 марака паушала примили су и министри спољне трговине и безбједности Мирко Шаровић и Драган Мектић.

- Посланицима и делегатима који су преузели мандат у Парламентарној скупштини БиХ, а још су на позицијама у Савјету министара БиХ, паушал је исплаћен на основу члана 6. Одлуке о начину обрачуна плата и осталих материјалних права посланика и делегата у ПСБиХ која је донесена на 32. сједници Заједничке административне комисије ПС БиХ 6.11.2018. године и на основу Пословника ПД ПС БиХ члан 12. и Пословника ДН ПС БиХ члан 13. од дана када су положили заклетву - стоји у одговору који портал factor.ba добиo из Парламентарне скупштине.

Једнако као и други посланици и делегати у ПС БиХ, они по прописима имају право на исплату паушала, али питање је колико је примање паушала у наведеним случајевима и морално, с обзиром на то да се ради о посланицима који још обављају функције у Савету министара БиХ, односно у Влади ФБиХ.

Осим тога, Представнички дом је до сада одржао само једну сједницу, и то ону конституитивну у децембру прошле године, па се не може рећи да су се парламентарци баш "нарадили" и заслужили своје паушале.

Извор: factor.ba