latinica  ћирилица
13/06/2019 |  15:36 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Приједор: Упис рудара и медицинара на факултете

На Рударском факултету и Високој медицинској школи у Приједору пријемни испити биће одржани 1. јула. На Рударском факултету планиран је упис 40 студената, док би у Високој медицинској школи требало да буде уписано око 260 бруцоша.

Док у приједорској Високој медицинској школи трају припреме за упис студената у нову академску годину, увелико траје и јунски испитни рок.

- Изабрала сам овај факултет прије свега из жеље да видим какво је ово занимање, јер ме интересовало да помажем дјеци и старијим особама - каже Александра Ратковић, студенткиња Високе медицинске школе Приједор.

На пет студијских програма овог факултета, физиотерапија, здравствена њега, радна терапија, санитарно и медицинско-лабораторијско инжењерство ове године уписују 130 редовних и 130 ванредних студената. Пријемни испит је 1. јула, а пријем докумената и студентских пријава траје од 17. до 28. јуна.

- Број је исти као и прошле академске године, с обзиром да смо и прошле године смањили број студената због тренда пада броја студената и уопште средњошколаца. С друге стране, пријемни из биологије, тест питања наши будући студенти могу да набаве у студентској служби, да се припремају мало до почетка уписа - истиче Тамара Поповић, директорка Високе медицинске школе Приједор.

У наредној академској години, на приједорски Рударски факултет, смјер рударство, примају десет редовних и пет самофинансирајућих, а на смјер геолошко инжењерство десет редовних и 15 самофинансирајућих студената.

- Ове године смо одлучили да на пријемном испиту само полажу математику, значи физика више неће бити на пријемном. Максимални број бодова је 50, с тим што морају да освоје 15 да би се сматрално да су положили пријемни испит - ријечи су Владимира Малбашића, декана Рударског факултета Приједор.

Од текуће академске године, за студенте Рударског факултета, организовани су смјештај и исхрана.

- Смјештај се организује у хотелу Приједор у одређеном броју соба, зависно колико имамо студената, који испуњавају услове да могу имати смјештај, а исхрана се састоји у организовању ручка у Угоститељско-економској школи у Приједору - додао је Владимир Малбашић. 

До краја јуна, уз помоћ појединих компанија, требало би да буде обезбијеђено стипендирање студената завршних година студија Рударског факултета, најављују из ове образовне установе.