latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:19 | Аутор: ФОНЕТ

Хрватско-српски филм "Алекси" најбољи на фестивалу у Њу Џерзију

Филм "Алекси" реализован у хрватско-српској копродукцији, сценаристкиње и редитељке Барбаре Векарић, проглашен је најбољим играним филмом приказаним на недавно окончаном Међународном филмском фестивалу у Њу Џерзију, саопштио је Филмски центар Србијe.
Филм Алекси (Фото:mojtv.hr) -
Филм Алекси (Фото:mojtv.hr)

Прича филма прати главну јунакињу 28-годишњу Алекси која се послије безуспјешног покушаја студирања враћа кући на Пељешац. У покушају да одагна досаду, Алекси бјежи од одговорности и упушта се у авантуре с неколико мушкараца: америчким фотографом Кристијаном, с којим је вежу слични интереси, локалним музичарем Гораном, чије традиционалне ставове не подноси, али их веже снажна хемија, и старијим, шармантним, богатим словеначким плејбојем Тонијем.

"Алекси", филм који је прошлог љета отворио Пулски филмски фестивал, цјеловечерње дебитантско је остварење редитељке Барбаре Векарић, настало у копродукцији „Студија Дим“, „Филмкомбајна“, Филмског удружења „Моушн“ и Хрватске радиотелевизије.

Реч је о хрватско-српској копродукцији, а српски копродуценти су Снежана Пенев и Гордан Кичић. Филм је монтирао српски монтажер Драган фон Петровић, а главне улоге тумаче Неда Арнерић и Аљоша Вучковић.

Српски дио екипе допуњују дизајнери звука Зоран Максимовић и Огњен Попић, а звук су снимали Максимовић и Огњен Обрадовић.

Алекси глуми Тихана Лазовић, док се у филму појављују и Горан Марковић, Себастијан Каваца, Џејсон Ман, Леон Лучев, Наташа Јањић.

- Мислим да су копродукције одличан модел финансирања филма првенствено јер потичу ауторе да прошире круг људи с којима раде, укључе стране глумце и креативну екипу. Свака средина има неку филмску традицију, нека знања која друга средина нема, и интернационална сарадња по правилу подиже квалитет пројекта - рекла је Барбара Векарић у разговору за портал Филмског центра Србије који је подржао реализацију филма.