latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Обновљена капела учесника сарајевског атентата

У посљедњи час Капела видовданских хероја у Сарајеву спасена је од тоталног пропадања. Након безброј апеле СПКД Просвјета, прије двије године капела је враћена у посјед СПЦ, а Влада Кантона Сарајево издвојила је 25.000 КМ за њену обнову. Од 1939. године у капели почивају посмртни остаци Гаврила Принципа и припадника Младе Босне.

На обнову капеле видовданских хероја предуго се чекало. Одрицало се Сарајево припадника Младе Босне , обрисало Принципове стопе, али нису могли занемарити чињеницу да испод мермерне плоче, почивају личности свјетске историје.

- Задовољство је велико јер су апели уродили плодом. Потпуно је замјењен кров, уређене су стазе око капеле. Кантон је помогао са 25.000 КМ. Ствар је митрополије како ће уредизи простор унутра - поручио је Саво Влашки, предсједник СКПД Просвјета.  

Елведин Конаковић, предсједник Скупштине Кантона Сарајево поручује да их није било старх реакција јавности да помогну обнову капеле.

-Није нас било страх реакција што ће једни рећи да је добро, други да није – такав је живот кад живимо политику. Ово је једна лијепа вјерско – људска прича и није нам био проблем да у њој учествујемо - истакао је Елведин Конаковић.

Капела Светих арханђела Михаила и Гаврила саграђена је на иницијативу сарајевских Срба да се Гаврилу Принципу и десеторици његових сапатника, поморених у аустроугарским казаматима подигне достојан споменик.

- Архитекта је био Александар Дероко који је пројектовао и цркву у Пофалићима. Она је требала бити саграђена у Сплиту, међутим градњу није дозволила католичка црква - напомиње књижевник Жељко Пржуљ.

Бошко Томић изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, непоменуо је да је ово тек почетак обнове у Сарајеву.

- Ово је тек почетак. Пуно је Сарајево таквих мјеста гдје су Срби дали печат. Преко 170.000 Срба који су живјели у Сарајеву, обавезало нас је да водимо рачуна о томе - поручио је Бошко Томић.

Ова капела чува и сјећање на православно гробље Доња Хисета, старо неколико вијекова, које је измјештено због изградње данашњих институција БиХ на Мариндвору. Дио надгробних споменика, углавном исписаних црквенословенским писмом искориштен је управо за изградњу обновљене капеле.