latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:52 | Аутор: СРНА

Поплављенима 3,39 милиона евра помоћи

Влада Србије усвојила је данас уредбу о утврђивању државног програма помоћи и обнове стамбених објеката оштећених у јунским поплавама, за чију је хитну санацију издвојено 400 милиона динара /3,39 милиона евра/.
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

Чланови Владе усвојили су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу и обезбјеђењу, чиме ће се спријечити угрожавање основних потреба за живот дужника.

Једна од најважнијих новина је да се једина непокретност физичког лица не може продати ради намирења потраживања из комуналних и сродних услуга, ако је то потраживање мање од 5.000 евра у динарској противвриједности по средњем курсу Народне банке Србије на дан подношења приједлога за извршење.

Усвојен је и Приједлог закона о дуалном моделу студија у високом образовању, чија ће примјена донијети низ користи за високошколске установе, послодавце и студенте, саопштено је из Владе Србије.

Водећи се позитивним искуствима европских земаља установљена је потреба да се у домаћем систему високог овразовања омогући организовање дуалног модела студија који би био довољно општи, али истовремено и флексибилан.

Истиче се да би такав модел студија могао да се примјењује у зависности од потреба високошколских установа које нуде академско и струковно образовање, а заинтересоване су да њихови студенти стичу знања и учењем кроз рад у компанијама, тако да тај рад буде вреднован путем школарина, стипендија или на неки други начин.

На данашњој сједници усвојен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о електронској трговини, којим се та област усклађује са законодавством ЕУ.

Усвајањем овог закона унапређује се правна сигурност, ближе регулишу пословање и законске обавезе пружаоца услуга информационог друштва.

На приједлог премијера Ане Брнабић, Влада Србије поднијела је захтјев Супштини за одржавање ванредног засједања са четири тачке дневног реда, међу којима су и приједлози закона о науци и истраживањима и о комуналној милицији.

На дневном реду ванредног засједања био би и приједлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације Пројекта изградње инфраструктурног коридора ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина и о измјени Закона о накнадама за кориштење јавних добара.