latinica  ћирилица
13/06/2019 |  17:12 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Случај "Копрена": Полиција најављује захтјев за измјену Кривичног закона

Након продубљивања раздора између МУП-а Републике Српске и Бањалучког тужилаштва у вези са истрагом нестанка Бојана Копрене, директор полиције Дарко Ћулум најављује да ће се ускоро састати са главним окружним тужиоцем. Из полиције најављују и да ће тражити и измјену закона јер нису задовољни важећом подјелом надлежности у истражном поступку. Све ово вријеме испаштају чланови породице Копрена, јер из ових институција добијају потпуно различите информације о Бојану, за којим трагају већ пет година.

Случај у којем је тужилац на слободу пустио лица која су по мишљењу полиције убила Бојана Копрену из Бањалуке, а на оптуженичку клупу, због наводне изнуде исказа, послао полицијске инспекторе из истраге указује на мањкавост закона. Истиче то директор полиције Дарко Ћулум. Он оцјењује као нелогичан систем у којем полиција учествује у истрази без права да приговори на тужилачку одлуку. Ћулум најављује захтјев за, измјенама закона, које би полицији обезбиједиле већа овлашћења или већу одговорност преусмјерила на тужиоце који су, тренутно, неприкосновени у истрагама.

- Ако је то тако онда ћу ја тражити да Тужилаштво подноси извјештај Скупштини о стању безбједности, јер они су најмјеродавнији кад је у питању криминалитет. Па, ево изволите, ви онда подносите извјештај Скупштини о криминалитету у Републици Српској, а Полиција ће подносити извјештај о јавном реду и миру и саобраћају - поручио је Дарко Ћулум, директор полиције Републике Српске.

Дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета БиХ још није донио одлуку о приговору МУП-а на рад тужиоца Татјане Нинковић. У ВСТС-у немају ни податаке о сличним примјерима спорова тужилаштава и полиције. Подсјећамо, МУП Српске сматра да је тужилац Нинковић начинила грешку кад је одбацила исказе особа које су, наводно, видјеле да су браћа Богдан и Бошко Диљевић, да би спријечили крађу оваца, убили Копрену и тијело запрегом превезли до јаме у којој је пронађена кост стопала несталог 26-огодишњака. Стручњаци истичу да ови и детаљи које је саопштило Тужилаштво нису смјели доспјети до јавности.

- Грађани су непотребно доведени у ситуацију да се опредјељују између МУП-а и Тужилаштва. Овај спорни случај треба рјешавати у институцијама, у оквиру закона, а потом јавност детаљно информисати о релевантним чињеницама, како грађани не би губили повјерење у веома значајне иснтутуције полиције и осталих органа правосуђа - напомиње Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука.

Да у овом ријетко виђеном случају договору челних људи правосудних институција треба дати предност у односу на међусобна јавна оптуживања, сматра и посланик у парламенту БиХ Ненад Стевандић.

- Мора да сједне заједно и МУП и Тужилаштво и предсједник ВСТС-а и то је једино рјешење. Макар то био неформални стручни састанак. Сарадња је неопходна и умјесто препуцавања морамо видјети сарадњу - поручио је Ненад Стевандић.

Након анализе детаља доспјелих у јавност остаје нејасно да ли је након проналаска кости стопала Бојана Копрене додатно истражена јама у Дренику. Није јасно ни да ли тужилац, у овој фази, Копрену и даље третира као жртву убиства, као што је написано у тужилачкој наредби или живу, несталу особу како су чланови породице Копрена закључили након јучерашњег разговора у Тужилаштву.